/ - FOTO: EPA
24/04/2023 u 07:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lajčak potvrdio: U Briselu se 2. maja predstavlja Nacrt statuta ZSO

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine podsjetio je javnost da će se srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti 2. maja sastati u Briselu

Na dnevnom redu prestojećeg sastanka na visokom političkom nivou u okviru dijaloga, koji je zakazan za drugi maj, biće formalno usvajanje deklaracije o nestalima kao i predstavljanje prvog Nacrta statuta ZSO koji je izradio Upravljački tim, saopštio je u nedjelju kasno uveče Miroslav Lajčak.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine podsjetio je javnost da će se srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti 2. maja sastati u Briselu, piše KoSSev.

Oni će nastaviti da rade na, za Lajčaka, važnoj primjeni Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije dogovorenog krajem februara, kao i Aneksa za njegovu primjenu. Aneks o dijelu primjene je već dogovoren sredinom marta, kada je su se Vučić i Kurti usaglasili oko deklaracije za nestale.

Sada će na dnevnom redu uslijediti formalno usvajanje ove deklaracije, ali i konačno predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, i to od strane, kako Lajčak naglašava, Upravljačkog tima, a uz to i druga „hitna aktuelna pitanja“.

Ko čini Upravljački tim još uvijek nije zvanično saopšteno sa bilo koje strane, osim što je u jednom od nedavnih intervuja za kosovske medije Besnik Bisljimi otkrio da je na čelu ovog tima aktuelna poslanica SNS-a u srpskoj skupštini Danijela Vujičić.

„Stoga očekujemo da će obje strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi implementacije“, dodao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU otkrio je dnevni red sastanka neposredno nakon što su u četiri opštine na sjeveru Kosova održani vanredni lokalni izbori.

Srbi sa Kosova bojkotovali su izbore, te je svoje biračko pravo iskoristilo tek 3,47 odsto birača od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak na sjeveru Kosova.

Uprkost tome, kandidati Samoopredjeljenja za gradonačelnike proglasili su pobjede u Mitrovici i Leposaviću, a kandidati DPK u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 03:51