Miroslav Lajčak / - MIROSLAV LAJčAK
06/02/2023 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak se sastao sa Kurtijem: Sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno

Ovako se dolazi do normalizacije, kazao je Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak sastao se u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Razgovarali su o evropskom predlogu, ali i o pripremama za sastanak na visokom nivou, premda nije precizirao kada će se održati.

- Razgovarali smo o svemu što je u predlogu, razgovarali smo o svemu što je na agendi dijaloga. Ali osnova našeg razgovora je predlog koji sam predstavio 9. septembra, kazao je Lajčak, preneo je KoSSev.

I prilikom ove posjete kazao je da sve što je u dijalogu potpisano, mora biti sprovedeno.

- Ono što moram još jednom da ponovim je pacta sun servanda, što znači da sve što je dogovoreno u dijalogu, mora da se sprovede. Ovako se dolazi do normalizacije, kazao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa kosovskim premijerom razgovarao o šest uslova za formiranje ZSO, koje je postavila Priština, kazao je da jesu, te da je Kurtija obavijestio o stavu EU, ali i nije otkrio koji je to stav.

- Razgovarali smo o ovom problemu i obavijestio sam premijera o našoj poziciji. Ne želim da javno iznesem pravne analize, mislim da je bilo korisno što smo još jednom razgovarali o tome, zaključio je.

Pored evropskog predloga, kako je kazao Lajčak, razgovarali su i o pripremama za sastanak na najvišem nivou, odnosno budućem susretu kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Želimo da se pobrinemo da idemo napred na osnovu ovog predloga i da, kada dovedemo dvojicu lidera u Brisel, sastanak bude konstruktivan, zaključio je Lajčak.

Iz Prištine specijalni izaslanik EU putuje u Beograd gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nova posjeta Lajčaka, deseta od septembra, uslijedila je u jeku sve češćih poziva međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština i zaključi dogovor na osnovu francusko-njemačkog, odnosno evropskog predloga. Kurti se sve do skoro protivio formiranju Zajednice srpskih opština. On je prošle nedjelje, međutim, po prvi put pomenuo mogućnost formiranja ovog tijela, ali uz uslove koji bi, prema njemu, trebalo da se ispune.

- Mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne smije da bude jednonacionalna, i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na sjeveru ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU, rekao je Kurti.

Kurtijevi uslovi, međutim, do sada nisu naišli na reakciju međunarodne zajednice ili barem javnost sa tim nije upoznata, navodi KoSSev.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. mart 2023 04:09