Džufka  / -FOTO: JUTJUB/KOJSHIA SHOW/PROFIMEDIA
07/02/2023 u 07:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lažni sveštenik iz Albanije htio da snima provokativan video o Dečanima, monaštvo ga spriječilo

Taj pokušaj je spriječen, a o svemu je obaviješten Kfor, kazali su iz manastira

Lažni sveštenik iz Albanije Nikola Džufka pokušao je da u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, snimi provokativni video-snimak sa nacionalističkim sadržajem, napisalo je monaštvo tog manastira na Tviteru.

Taj pokušaj je spriječen, a o svemu je obaviješten Kfor.

- Prije nekoliko dana, građanin Albanije N. Džufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao je da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namjerama. Albanska pravoslavna crkva je već izdala saopštenje o njemu. Pošto smo od Crkve Albanije obaviješteni da je N. Džufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obaviješteni da se čuvaju- navodi se u objavi na Tviteru.

Monasi manastira Dečani negirali su Džufkine tvrdnje u pojedinim medijima na albanskom jeziku da je „odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac“ kao potpuno netačne i ocijenili da one predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namjerom širenja vjerske i etničke netrpeljivosti.

- Odmah nakon incidenta sa N. Džufkom KFOR je obaviješten da se pobrine za moguće provokativno djelovanje i širenje etničke i vjerske mržnje. Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posjetioci dobre volje su i uvijek će biti dobrodošli da posjete naš manastir- ističe se su objavi.

Albanska pravoslavna crkva saopštila je kako Džufka nije pravoslavni sveštenik, niti je priznat od strane bilo koje hrišćanske crkve.

- Nikola predstavlja samo sebe, ne pripada nijednoj crkvi niti vjerskoj zajednici, bez obzira na njegove povremene izjave u medijima. On u medijima otvoreno laže kako je završio vjerske studije, iako to nije tačno, već je diplomirao višu školu za preradu hrane u Elbasanu. On daje „patriotske“ izjave dok u isto vrijeme prezire i ruga se sveštenstvu Albanske pravoslavne crkve, kao i sveštenstvu drugih crkava. Njegov jedini interes je medijski nastup i privlačenje pažnje, a to čini ne osvrćući se na štetu koju pravi sveštenstvu i pravoslavnoj vjeri- navode, između ostalog, iz Albanske pravoslavne crkve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 16:42