/ - SHUTTERSTOCK
24/03/2023 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lideri EU pozdravljaju dogovor u Ohridu i pozvali na njegovu primjenu

O dijalogu Srbije i Kosova se raspravljalo pred kraj prvog dana samita, u četvrtak, kada se liderima obratio šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji ih je obavijestio o rezultatima susreta u Ohridu

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.

“Evropski savjet pozdravlja dogovor postignut u dijalogu uz posredovanje EU o Aneksu implementacije Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obje strane da ekspeditivno i u dobroj namjeri sprovode svoje obaveze", navodi se u zaključcima koji su usvojili predsjednici i premijeri evropskih država na kraju prvog dana samita.

O dijalogu Srbije i Kosova se raspravljalo pred kraj prvog dana samita, u četvrtak, kada se liderima obratio šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji ih je obavijestio o rezultatima susreta u Ohridu.

Borelj je poručio Srbiji i Kosovu da se usredsrijede na primenu dogovorenog i istakao da je bilo kakav pokušaj da se dovede u pitanje sporazum uzaludan.

"Sporazum je dogovoren. Mora se implementirati i nema mjesta za biranje. On treba biti implementiran u cjelini, na holistički način, a mi ćemo pažljivo pratiti ko ga sprovodi, a ko ne sprovodi. I savjetovao bih im (Kosovo i Srbiju) da ne upiru prstom na bilo koga već da rade svoj posao", poručio je Borelj, prenosi Slobodna Evropa.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primjeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni djelovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. jun 2023 18:10