Милорад Додик / - FOTO: SCREENSHOT
18/02/2022 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мајкрософт прекинуо сарадњу са фирмом коју повезују са Додиковим сином

Медији у БиХ већ годинама упозоравају како је Проинтер, због повезаности са Игором Додиком, сином Милорада Додика, био привилегован у добијању послова на јавним конкурсима

Свјетски технолошки див Мајкрософт потврдио је за Klix.ba да ИТ компанија из БиХ Проинтер ИТСС више није њихов партнер, преноси Nova S.

Тиме је и озванично информацију од прије два дана, иако је менаџмент Проинтера у међувремену покушао да даментује да је сарадња са Мајкрософтом прекинута. Медији у БиХ већ годинама упозоравају како је Проинтер, због повезаности са Игором Додиком, сином Милорада Додика, био привилегован у добијању послова на јавним конкурсима, преноси Хина.

Иако нису жељели да говоре о детаљима прекида партнерства, јасно је како се ово дешава услед проширених америчких санкција Милораду Додику, лидеру СНСД-а. Проинтер важи за компанију која на јавним тендерима у БиХ добија бројне и вишемилионске послове.

У само три године ИТ компанија Проинтер прешла је пут од Мајкрософтовог партнера године (2018.) до уклањања с листе партнера (2022.). Проинтер више неће имати лиценцу односно могућност да убудуће користи и продаје програме Мајкрософта, преноси Klix.ba.

И многе друге компаније из региона и свијета већ отказују сарадњу свима који су под америчким санкцијама или се доводе у везу с особама или компанијама које су Сједињене Америчке Државе

Под директним америчким санкцијама осим Додика је и Алтернативна телевизија (АТВ), из које су за портал Klix.ba потврдили проблеме које због санкција већ имају.

-Сарадњу нам је отказало неколико правних особа и то очекивано - због присуства америчког капитала у власничким структурама- казали су они.

Повезаност са Игором Додиком

Медији у БиХ већ годинама упозоравају како је Проинтер, због повезаности са Игором Додиком, сином Милорада Додика, био привилегован у добијању послова на јавним конкурсима и да су сугерисали како је у томе кључна била политичка улога и моћ концентрирана у рукама његовог оца, преноси Хина.

Додиков син Игор и раније је био под медијском лупом када се испоставило како је добијао повлашћена кредитна средства Инвестицијско-развојне банке РС, чији власник ентитетска влада. Та му је банка одобрила милион и по еура за пословање фирме FruitEco, регистриране за узгој и прераду воћа и поврћа.

Које су тачно његове везе с Проинтером није разјашњено, но сам Милорад Додик раније је тврдио како је његов син у тој фирми “стручни консултант”.

Игор Додик и његова сестра Горица, која у Бањалуци држи ресторан, уједно су сувласници  фирме Глобал Либертy, регистриране за трговину дрветом и грађевинским материјалом.

Сам Милорад Додик у свом је имовинској карти пријавио имовину вредну 2,4 милиона конвертибилних марака, односно 1,2 милиона еура.

Санкције

Европски парламент у четвртак је позвао Европско веће да слиједи примјер САД-а и да наметне санкције Додику због његовог понашања и угрожавања мира и стабилности БиХ, преноси N1.

Стање у БиХ биће на дневном реду сједнице Европског већа заказане за 21. фебруара.

Додику су америчке санкције уведене још 2017. године, а почетком ове године оне су појачане, па су санкционисани и његов правни савјетник Милан Тегелтија, као и бањолучка Алтернативна телевизија (АТВ), означена као фирма која је такође повезана са корупцијом.

Санкције значе забрану путовања у САД, замрзавање евентуалне имовине у тој земљи, али и забрану америчким држављанима да послују са санкционираним особама и фирмама.

У појашњењу о разлозима увођења санкција, које је 5. јануара објавила америчка администрација, стоји како Додик користи своју позицију у власти за акумулирање личног богатства кроз мито и друге облике корупције, а његова етнонационалистичка реторика подела одражава напоре да одврати пажњу од коруптивних активности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:11