/ -MARINOS RICUDIS
23/01/2023 u 12:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marinos Ricudis: Kosovo i Metohija pripadaju pravoslavnoj Srbiji

Srpske svetinje uništavaju neprijatelji, koji nemaju nikakve veze sa korijenima ove civilizacije, smatra kapetan grčke mornarice

Bivši kapetan grčke ratne mornarice Marinos Ricudis poručio je da Kosovo i Metohija pripadaju pravoslavnoj Srbiji i da su pirati ti koji uništavaju kulturu i svetinje, a ne civilizovani ljudi.

On je to napisao na svom Fejsbuk profilu komentarišući video na kome je prikazano kako Albanci na Kosovu uništavaju srpske manastire i skrnave pravoslavnu svetinju.

- Uništavaju ih neprijatelji, koji nemaju nikakve veze sa korijenima ove civilizacije. Uništavaju, jer nikada u životu nisu imali civilizaciju. rekao je Ricudis.

Zaključio je da su njihov razorni bijes i mržnja "utopili svijet u krv".

Podsjetimo, Ricudisa je Vojni sud u Pireju osudio 1999. godine na dvije i po godine zatvora, uslovno na tri godine pošto je odbio da uplovi u Jadransko more na razaraču „Temistoklis“ i napadne Srbiju.

- Odbijam da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je tada Marinos Ricudis.

image
-MARINOS RICUDIS

On se tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku, a time je počela i njegova lična životna agonija.

Grčka je tokom bombardovanja bila dio NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima, međutim grčka mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran.

Sa druge strane, tu je bio Marinos, koji se suprotstavio naređenjima, i tada kao kapetan broda “Temistoklis” i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umjesto da krene na srpski narod, vratio je brod nazad u luku.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dvije i po godine zatvora. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Кada su mu prvi put iz Srbije ponudili da mu bude dodijeljen orden, kapetan je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar.

- Hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi - govorio je Ricudis. 

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodijelio mu je orden svetog cara Кonstantina, zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:22