СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ / - ФОТО: ТВИТЕР
12/04/2022 u 22:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маровић није једини: Груевски, Кељменди и Легија на црној листи САД

У свом службеном својству премијера, Груевски је био умијешан у коруптивна дјела која су укључивала кориштење његовог политичког утицаја и службене моћи за личну корист

Амерички Стејт департмент јавно је санкционисао бившег премијера Републике Сјеверне Македоније Николу Груевског и бившег директора Одјељења за сигурност и контраобавјештајне послове (УБК) Сашу Мијалкова, као и некадашњег високог функционера Демократске партије социјалиста (ДПС) Светозара Маровића. Ове радње су предузели као одговор на умијешаност ових бивших званичника у значајну корупцију. Њихови поступци су поткопали владавину права, демократске институције и јавне процесе у обје земље и нарушили вјеру јавности у њихове владе.

У свом службеном својству премијера, Груевски је био умијешан у коруптивна дјела која су укључивала кориштење његовог политичког утицаја и службене моћи за личну корист.

 - Постоје вјеродостојне информације које указују да је Груевски злоупотријебио овлаштења тражећи и примајући мито у замјену за склапање уговора с Владом, присвајао јавна средства и мијешао се у изборне процесе како би остварио политичку корист за себе и странку, наведено је у саопштењу, јавља Глас Америке.

У свом службеном својству директора УБК-а, Мијалков је био умијешан у коруптивна дјела која су укључивала кориштење његовог политичког утицаја и службене моћи за личну корист. Конкретно, постоје вјеродостојне информације да је Мијалков злоупотријебио овласти своје службе за тражење мита у замјену за Владине уговоре и мијешао се у изборне процесе како би имао политичку корист за себе и своју странку.

У образложењу санкција је наведено да је Светозар Маровић од 2003. до 2006. године био предсједник Србије и Црне Горе те да је до 2015. био за-мјеник предсједника донедавно владајуће странке у Црној Гори - Демократске партије социјалиста (ДПС).

 - Политички лидери морају промовисати јавно добро, а не личне интересе, док им они који их подржавају не смију дозволити да злоупотријебе своје позиције ти-ме што неће бити кажњени, наводи се у твиту Амбасаде.

Санкције су уведене и албанском бизнисмену Јилију Ндроћи као и бившем посланику Акифу Ракипију, портал РТЦГ је јавио и да су санкције уведене и Насеру Кељмендију и Милораду Улемеку Легији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:27