/ youtube ilustracija /Večernji list
26/11/2021 u 15:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mасовнa гробницa код Вуковара: Пронађено 10 тијела

Након готово мјесец рада на овој локацији пронашли смо најмање десет посмртних остатака, рекао је министар хрватских бранитеља Томо Медвед

Код депонија уз цесту Пачетин - Бобота у близини Вуковара пронађени су посмртни остаци најмање 10 особа који према прелиминарним налазима потичу из рата 1990-тих, пише Аваз.

- Након готово мјесец рада на овој локацији пронашли смо најмање десет посмртних остатака. Настављамо даље прегледавати терен, а досад смо прегледали отприлике трећину цијелог терена - рекао је министар хрватских бранитеља Томо Медвед приликом обиласка локације на којој су пронађени посмртни остаци.

Након идентификације 10 породица добиће свој мир и посмртне остатке својих најмилијих те ће имати мјесто гдје ће моћи запалити свијећу и помолити се, додао је министар.

Истакнуо је како на данашњи дан Хрватска тражи 1.853 нестале особе, од чега је 1.445 несталих, а 398 посмртних остатака. Што се тиче Вуковарско-сриемске жупаније, из жупаније је још увијек 520 несталих, а у Вуковару 386.

Медвед је подсјетио како су од 2016. провели 261 пробно искапање, од чега 99 на подручју Вуковарско-сријемске жупаније. На подручју жупаније ексхумирано је 18 посмртних остатака и идентифицирано њих 16.

- То говори о напорима које улажемо. Подсјећам да смо прије годину недалеко у селу Маринци пронашли масовну гробницу са четири посмртна остатка- навео је он.

Он је позвао Србију да још једном отвори своје архиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:29