/ FOTO: ILUSTRACIJA YOUTUBE DUVO
11/07/2022 u 13:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Meduze preplavile Jadransko more

Jadransko more preplavile su meduze – takve informacije poslednjih dana pristižu sa raznih djelova hrvatske obale i ostrva. Meduze nisu novost u Jadranskom moru, one su njegovi stalni stanovnici

Jadransko more preplavile su meduze – takve informacije poslednjih dana pristižu sa raznih djelova hrvatske obale i ostrva. Meduze nisu novost u Jadranskom moru, one su njegovi stalni stanovnici.

Ove godine, međutim, njihova je pojava izuzetno masovna i – traje mjesecima, kako piše Novi list.

Među više vrsta meduza koje žive u Jadranskom moru ima i onih čiji dodir žari, izaziva jače „opekotine“ na koži. One su uglavnom rijetke, a u dodiru sa njima svaka koža nije jednako osjetljiva. Kod nekih reakcija je bolna, crvenilo biva jako vidljivo i dugotrajno, stvaraju se vodeni mjehurići… pa ponekad treba potražiti i ljekarsku pomoć.

Kod drugih se to opet manifestuje u blažem crvenilu sa malo svrbeža. Branko Šuljić, autor teksta, podsjeća se malih, ali vatrenih meduza, od kojih su prije nekoliko godina stradali mnogi kupači.

Meduze se ne kreću samostalno, već plutaju, nose ih morske struje. U Jadranskom moru najučestalije meduze su uhati klobuk (mjesečeva meduza), morska mjesečina, morska pluća i mediteranska meduza. Za njih se u stručnoj literaturi navodi da su autohtone vrste, prenosi Nova S.

Dodir morske mjesečine čovjeku može prirediti najviše neprijatnosti. Ona je ta mala, ali vatrena! „zvono“ joj naraste u razmjeru do šest, a pipci su dugački do 20 centimetara. Boja je ružičasta posuta ljubičastim tačkicama.

Za čovjeka je opasna iz razloga što boravi neposredno ispod površine, ne dublje od 10 metara. Životni joj je prostor na pučini, ali je morske struje često donesu do obale. U kontaktu sa njom čovek osjeti jaku bol, a na koži nastanu rane slične opekotinama koje teško zarastaju. Ponekad na koži ostanu trajni ožiljci. Nezgodno je i to što se ta meduza pojavljuje u velikim jatima, a utešno što se ne pojavljuje često.

Uhati klobuk (mjesečeva meduza) najučestalija je jadranska meduza. Tijelo, odnosno „zvono“, djeluje prozirno, i naraste do razmjera 20 centimetara. S donje strane nalazi se 16 većih pipaka i mnoštvo sitnih, tankih na ivici „zvona“. Lako je prepoznatljiva. Na gornjoj strani zvona ima četiri žlijezde koje izgledaju poput nacrtanog cvijeta. Ove meduze kupači ne treba da se plaše, dodir njenih pipaka ne žari. Uz to, u Jadranskom je moru najviše prisutna u prolećnim mjesecima. Ali, lako se može vidjeti i sada, blizu površine.

KAKO SE ZAŠTITITI OD MEDUZA:

Prilikom kupanja najčešće ih ne vidimo, dok odjednom ne osetimo jaku bol, pečenje i svrbež. Tada je kasno za preduzimanje bilo kakve preventive, piše Branko Šuljić. Najgore je kad plivač uleti u masu malih, ali opako vatrenih meduza. Nema načina da ispliva netaknut! Pretjerano mlataranje rukama, u pokušaju da se oteraju od sebe, rezultovaće će još većim opekotinama.

Otrov meduze na čovjekovoj koži izaziva crvenilo, plikove, osip i otekline, bol je slična bolu od opekotine. Nastale promene, pa čak i ožiljci mogu se zadržati mjesecima. Nakon susreta s meduzom većina ljudi reaguje instinktivno i čine ono što ne smije – mjesto dodira počne da trlja, nastojeći da ukloni pipke. Time, međutim, čine suprotno, još više ih utrljavaju u kožu.

Opečeno mjesto treba isprati morskom vodom, nikako slatkom. Tim postupkom odstranjuju se pipci. Da bi se do kraja uklonili i neutralizovali, opekotina se polije sirćetom, ili se na nju stavi sirćana obloga, da ne bi došlo do infekcije. Umesto sirćeta, može poslužiti i limunov sok, ili farmaceutski alkohol.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:04