Месић / Фото: STEPHAN RöHL
21/09/2021 u 16:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Месић: Неки у Београду желе Црну Гору преко СПЦ увести у српски свет

Гдје год се црква мијешала у државне послове било је највише на штету грађана, каже бивши хрватски лидер

У унутрашње ствари Црне Горе се, преко Српске православне цркве (СПЦ), умијешала политика за коју се очекивало да је нестала са ових простора, а која се промовише кроз поруку такозваног „српског света“, оцјењује некадашњи предсједник Хрватске Стјепан Месић у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Месић каже и да у региону постоје великодржавни пројекти, те да нису сви схватили да се границе не могу мијењати.

Недавну посјету предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Хрватској на позив предсједника Зорана Милановића, непосредно након цетињских сукоба, види као потврду добрих односа двије државе.

- Дешавања у Црној Гори јесу њено унутрашње питање али има и других импликација. Јасно је да се ради о уплитању цркве у државне послове, што није добро. Kонкретно, ријеч је о уплитању Српске православне цркве, врха православне цркве из Београда у вјерска питања али и државне послове Црне Горе. Онда се то може гледати и са ширег аспекта јер није добро да се црква мијеша у државне послове. У Црној Гори се показало да то није искључиво црквено мијешање већ се преко цркве се мијеша и политика, она политика која се, чинило се, престала на овим нашим просторима. Међутим, неки је обнављају- наводи Месић. 

Тврди да је у Црној Гори црква је одвојена од државе али је, ипак, у Црној Гори специфично стање. 

- Црногорска православна црква била је аутокефална и то би сви требали знати у смислу односа те двије цркве, које егзистирају на простору Црне Горе. Не би требало да се мијеша ни држава у црквене послове нити црква у државне- додао је Месић. 

Према његовим ријечима, црква нека се бави црквеним питањима.

- Не треба да се мијеша у државне послове. Гдје год се црква мијешала у државне послове било је на штету цркве и на штету државе а највише на штету грађана. То је неопходно схватити. Ово је покушај Србије да кроз вјеру изврши оно што није могла да уради државном политиком. То је посљедњи покушај неких кругова да мисле да се може остварити. То су илузије и то се неће догодити. То су илузије и то се неће догодити - оцјењује Месић

На питање да ли се на регион може одразити оно што се у Црној Гори дешава, Месић одговара одрично.

- Неће се прелити на регион али добро би било да се у Црној Гори људи освијесте и да схвате да нема промјене граница- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:24