Месић / Foto: STEPHAN RöHL
10/12/2021 u 14:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Месић о породици Зец: У заташкавање злочина умијешана је држава Хрватск

Милановић би требало да поведе рачуна о изјавама, тврди бивши хрватски лидер

Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић изјавио је да је држава са својим институцијама умешана у заташкавање бруталног злочина убиства породице Зец у Загребу крајем 1991. године. 

- Хрватска је дала неко обештећење, и то је у реду, а двоје дјеце која су остала не траже ништа. Не може се рећи шта њима треба. Њима не треба ништа, али нама треба - рекао је Месић. 

Упитан о изјави хрватског предсједника Зорана Милановића који је поводом 30. годишњице убиства породице Зец, српске националности, рекао да је породици исплаћена одштета упитавши „шта још треба“, Месић је одговорио да би предсједник у изјавама које се односе на злочин и жртве „требало више да води рачуна о томе какав ће бити одраз тих изјава“.

Подсјетимо, у ноћи са 7. на 8. децембар 1991. године петоро припадника специјалне полиције,“мерчеповци“, како се звала јединица под командом Томислава Мерчепа, упали су у кућу имућне породице Зец у загребачком кварту Трешњевка.

Оца Михајла убили су у дворишту, док су његову супругу Марију и 12-годишњу ћерку Александру.

Они су по хапшењу признали убиство, али због процедуралне грешке током истраге, односно давања признања без присуства адвоката, никад нису одговарали за то убиство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:05