/ - FOTO SKRINŠOT YOUTUBE
23/05/2023 u 12:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović: EU pati od hroničnog manjka odgovornosti, što je teško izlječivo

Milanović je dodao da se protivi "bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas u Kući Evrope da prvu deceniju članstva Hrvatske u Evropskoj uniji ne smatra "ni uspjehom ni neuspjehom" i da će se lično boriti protiv toga da Unija postane federacija.

- Evropska unija je zamišljena od mnogih kao federacija, što nikada po meni ne smije postati. Ja ću se protiv toga osobno boriti- rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji "10 godina Republike Hrvatske u Evropskoj uniji".

Milanović je dodao da se protivi "bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč, prenose Nezavisne.

- To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći. Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijske centre, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što sedmično gledam izvan Zagreba i to je dobro jer umjesto toga je ništa- smatra Milanović.

- Čekali smo dugo da postanemo članica EU, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana- rekao je on i opisao to "nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti" prema tim zemljama.

Predsjednik Hrvatske je dodao da  ponovno je prozvao šefa evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Borelj je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen- dodao je Milanović.

Borelj je odbio zahtjev Hrvatske da učestvuje u misiji "Althea" u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU, a Milanović je ponovio da je njegov dopis "pun laži.

Milanović se osvrnuo i na posjetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona Pekingu koja je uzburkala zapadne saveznike, ali onsmatra da je Makron imao pravo kad je govorio o većoj autonomiji EU.

Rekao je da u ovom trenutku "Makrona smatra najkalibriranijim, najrazumnijim i najpotentnijim evropskim liderom".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:27