/ - ZORAN MILANOVIĆ - FOTO SKRINŠOT YOUTUBE JUTARNJI LIST
30/09/2022 u 14:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović Hrvatima u BiH: Vi ste poveznica koja sprječava dalju destabilizaciju

Hrvatskoj je u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose, kazao je predsjednik Hrvatske.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao je danas Hrvate u BiH da izađu na izbore u nedjelju i ponovio da će štititi njihovu konstitutivnost i jednakopravnost u toj zemlji, prenose Nezavisne.

Građani BiH u nedjelju izlaze na opšte izbore koje bi ponovo moglo obilježiti preglasavanje bosanskohercegovačkih Hrvata.

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već duže ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim nivoima vlasti.

-U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju- poručio je hrvatski predsjednik. 

"Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u BiH, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike."

"Učiniću sve da zaštitim konstitutivnost i jednakopravnost Hrvata u BiH"

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da je zaštita prava hrvatskog naroda u BiH ustavna obaveza i hrvatski državni interes. 

-Hrvati u BiH su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi. Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduslov njihovog opstanka već i kao temelj za stabilnost i funkcionisanje Bosne i Hercegovine- kazao je. 

Milanović je naglasio da će, nezavisno o ishodu izbora, kao predsjednik države činiti sve što je u njegovoj moći da zaštiti konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"Hrvati u BiH poveznica koja sprječava daljnju destabilizaciju"

Nada se da će u tome ubuduće imati konkretniju i odlučniju podršku hrvatske vlade, prije svega u tijelima Evropske unije i NATO-a. 

-Pošto je Hrvatska punopravni, a ne samo papirnati član tih organizacija, ima instrumente koje ozbiljna suverena država mora koristiti u zaštiti svojih nacionalnih interesa i to stvarno, a ne deklarativno-kazao je. 

Hrvatskoj je u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose, kazao je predsjednik Hrvatske. 

-Siguran sam da su upravo Hrvati u BiH poveznica koja sprječava dalju destabilizaciju i rastakanje te države. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim nivoima imaju svoje legitimne predstavnike- zaključio je Milanović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:25