Zoran Milanović / - ZORAN MILANOVIć
12/01/2023 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović o Danu Republike Srpske: Svako može da slavi šta god hoće

Mislim da je pogrešno što je Dodik odlikovao Putina. Dodik je bio i može i dalje biti saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u borbi za njihova prava, dodao je on

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, da svako može da slavi šta god hoće i da je proglasiti nešto neustavnim obična glupost.

- Ustavni sud BiH ima stranaca. Kad se Ustavni sudovi bave simboličnim stvarima kao što su praznici, nije dobro. Oni  (u Republici Srpskoj) misle da je to praznik njihove države u državi. Državu u državi su dobili, voljom i Hrvata, predsjednika (Franja) Tuđmana i naših predstavnika u Dejtonu. Nećemo osporavati njen opstanak, rekao je Milanović i istakao:

"A , šta će oni tamo da slave, 1. mart ili  9. januar,  to je manji problem. Problem je kad se govori o razbijanju BiH, to nije produktivno ni realno.

On (Dodik) će sam ocijeniti šta mu je pametno govoriti".

Milanović je, nakon obilaska zemljotresom pogođenog područja Banije, komentarisao je i odlikovanje koje je predsjednik Republike Srpske dodijelio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i smatra da je to bilo pogrešno, ali i nebitno.

- Mislim da je pogrešno što je Dodik odlikovao Putina. Dodik je bio i može i dalje biti saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u borbi za njihova prava. Ali u BiH, ne izvan nje. BiH bez Srba nema. Pustimo odlikovanje, ono je sporedno. Ne vidim politički imperativ da svi Hrvati žive u istoj državi, to je nemoguće, rekao je Milanović, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. jun 2023 04:56