Зоран Милановић / - (Фото: NACIONAL/M.K)
31/03/2022 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милановић о налазу пада летјелице на Загреб: Причали смо "глупости и лагали"

Министар одбране (МОРХ) Марио Баножић потврдио је да су у кратеру пронађени трагови експлозива и дјелови авиобомбе који указују да није ријеч о извиђачкој летјелици

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је данас да је форензички налаз о паду беспилотне летјелице на Загреб завршен још прије осам дана, а да они који су се бавили, како је навео, "глупостима" и "лагали" о том догађају сада ћуте.

Милановић је новинарима у Плитвицама рекао да он зна резултат тог налаза, али да о томе не жели да говори, јер за то, како је навео, више нема “ни интереса, ни времена”.

- Бавити се глупостима министра обране (Мариа Баножића). Ово је била глупост у коју је повукао и премијера - рекао је Милановић.

Упитао је зашто премијер Пленковић више не држи прес конференције са авионима у ниском лету.

- Лагали смо, измишљали, причали глупости… Прије бих рекао да су причали глупости него лагали - рекао је и додао да о налазу пада летјелице не жели да говори, јер покушава да, како каже, буде одговоран, што му понекад и успије, рекао је Милановић.

Подсјетимо, беспилотна војна летјелица совјетске производње, тешка шест тона,  почетком марта срушила се у Загребу код Студентског дома на Сави. Прије него што је пала на густо насељени дио главног града Хрватске прошла је кроз ваздушни простор Мађарске и Румуније.

Хрватски медији су јављали, позивајући се на изворе блиске министарству одбране, да је у летјелици пронађена бомба тешка до 120 килограма. Али, како је тада речено, будући да је ударила у меко тло, експлозија се догодила испод земље. Да је ударила, например, у асфалт или бетон, последице би биле катастрофалне.

Министар одбране (МОРХ) Марио Баножић потврдио је да су у кратеру пронађени трагови експлозива и дјелови авиобомбе који указују да није ријеч о извиђачкој летјелици.

Међутим, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у Бриселу да досадашње индиције показују да беспилотна летјелица која се срушила у Загребу није била наоружана и да се није радило о оружаном нападу.

Случајно или не, убрзо је спласнуло занимање хрватских медија за овај случај, све је мање написа о томе да ли је у летјелици био експлозив, а остало је неразјашњено и питање из које је земље лансирана - Русије или Украјине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:31