Милановић (фото: скриншот) / - Милановић (фото: скриншот)
07/06/2022 u 16:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Милановић оптужио САД за подривање Дејтона

Милановић је у саопштењу тај потез назвао "бахатим терорисањем легитимног представника хрватског народа у БиХ" којем Хрватска "мора пружити сву потребну заштиту"

​Увођење америчких санкција предсједнику ФБиХ Маринку Чавари "бахато је терорисање легитимног представника хрватског народа" у тој земљи и Хрватска га треба заштитити, изјавио је предсједник Хрватске Зоран Милановић.

Подсјетимо, САД су увеле санкције министру здравља Републике Српске Алену Шеранићу и предсједнику ФБиХ Маринку Чавари због поступака за које Вашингтон наводи да угрожавају стабилност региона.

Милановић је у саопштењу тај потез назвао "бахатим терорисањем легитимног представника хрватског народа у БиХ" којем Хрватска "мора пружити сву потребну заштиту".

Предсједник Хрватске је истакао да је образложење тих санкција, попут тврдњи да Чавара подрива Дејтонски споразум, "политички неписмено и баш цинично јер је у подривању слова и духа тог споразума своје прсте имала и још има и америчка дипломатија, са високим представницима за БиХ.

"Ако ико брани дејтонски Устав БиХ и истински демократске процесе, који подразумијевају легитимно бирање и представљање у тијелима власти, онда су то представници Хрвата у БиХ којима међународни тутори већ годинама кроје будућност без да их се ишта пита, а сада им још пријете и санкционишу их", нагласио је Милановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:23