Milanović / Fot: (EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)
06/07/2023 u 21:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milanović: Plenković priprema udar na ustavni poredak i demokratiju

Optužio je HDZ da želi stranačku kontrolu nad Vojno sigurnosno-obavještajnom agencijom koja bi bila izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović vanredno se obratio javnosti u direktnom televizijskom prenosu u 20 sati i 5 minuta i rekao da Vlada Andreja Plenkovića priprema udar na ustavni poredak.

Kako je naveo, odlučio je da upozori hrvatsku javnost “na ozbiljnu prijetnju ustavno-pravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića”, prenosi Klix.ba.

Rekao je da je obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju da stavi pod upravljanje Ministarstva odbrane.

- Umjesto poštovanja ustavne procedure za imenovanje direktora Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojem bi privremenog direktora Agencije postavljao i razrješavao ministar odbrane. Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke, rekao je Milanović.

Optužio je HDZ da želi stranačku kontrolu nad Vojno sigurnosno-obavještajnom agencijom koja bi bila izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora.

- Kao predsjednik Republike i ujedno Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima, upozorio je Milanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:32