ZORAN MILANOVIĆ - FOTO SKRINŠOT YOUTUBE Jutarnji list / - ZORAN MILANOVIĆ - FOTO SKRINŠOT YOUTUBE JUTARNJI LIST
13/10/2022 u 17:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović: Prvi sam predložio da blokiramo Ukrajinu ako BiH ne bude kandidat za EU

BiH "ne može" ispuniti uslove da dobije status kandidata "jer krši ih svaki dan", rekao je

Bosna I Hercegovina ne može ispuniti uslove za status kandidata Evropske unije i krši ih svaki dan, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i ponovno.

On je kritikovao obrušio na premijera te zemlje ,Andreja Plenkovića, koji se suprotstavio Briselu u pitanju isporuke nafte Srbiji, ali je to propustio učiniti za Hrvate u BiH., piše Index.hr.

EK je predložila u srijedu da se BiH dodijeli kandidatski status uz uslov da preduze niz reformi i nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

-Status kandidata kao simboličko ohrabrenje BiH - da, ali jedan dio političkog Sarajeva aktivno uz saradnju međunarodne zajednice radi na rasturanju Hrvata- rekao je Milanović. 

BiH "ne može" ispuniti uslove da dobije status kandidata "jer krši ih svaki dan", rekao je.

-Promjene izbornog zakona koje je Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio zakašnjele su i nedovoljne-rekao je Milanović.

Provedenim izmjenama Schmidt nije onemogućio da se bošnjačkim glasovima u Podrinju biraju hrvatski predstavnici ni da se ponovno bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član predsjedništva BiH Komšić kojega tamošnji Hrvati ne prihvataju, rekao je hrvatski predsjednik.  

Podsjetio je da se on "ali stvarno prvi" zalagao za to da BiH dobije kandidatski status kada je predložio da se na Evropskom vijeću blokira kandidatura za Ukrajinu i Moldaviju ako BiH nije u istom paketu.    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:56