Milanović / EPA
07/03/2023 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović: Svi će priznati Kosovo

Milanović je pozdravio i napore koji idu u smjeru normalizacije odnosa Kosova i Srbije što bi obezbijedilo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu cijelog regiona

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da očekuje da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova.

On je danas u Zagrebu primio potpredsjednicu vlade Kosova i ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gervala-Švatc, koja boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

Milanović je pozdravio i napore koji idu u smjeru normalizacije odnosa Kosova i Srbije što bi, ocijenio je, obezbijedilo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu cijelog regiona, saopštila je pres služba hrvatskog predsjednika.

On je takođe naglasio da je Kosovo "uvijek imalo i može nadalje da računa na čvrstu podršku Republike Hrvatske kada je riječ o međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti i evroatlantskim perspektivama Kosova".

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, aktuelnom planu normalizacije odnosa tzv. Kosova i Srbije, članstvu Kosova u UN i ostalim međunarodnim organizacijama.

Na sastanku su bili i ambasador tzv. Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj, zamjenik ministarke spoljnih poslova Krešnik Ahmeti i politički savjetnik Špetim Hajdaraj.

Kosovska ministarka sastala se ranije danas i s ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom koji je poslije susreta takođe rekao da Zagreb "snažno podržava" pristupanje tzv. Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Savjet Evrope i Evropsku uniju.

On je rekao i da se Hrvatska jednako zalaže i za "što skoriju" viznu liberalizaciju EU za građane Kosova, ocijenivši da su odnosi Zagreba i Prištine izuzetni i prijateljski.

Hrvatski ministar je rekao i da su Hrvatska i tzv. Kosovo "prijateljske i partnerske zemlje" što se ogleda i u "intenzivnoj razmjeni bilateralnih posjeta". 

Dodao je i da je Hrvatska spremna pomoći Kosovu na evropskom putu "svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima".

"Kosovo se proevropskim stavovima u spoljnoj politici pokazuje kao pouzdan partner", zaključio je.

Kosovska ministarka Gervala-Švarc je istakla da hrvatska pomoć evroatlantskom putu tzv. Kosova "nikada nije izostala".

Ona je ocijenila da Hrvatska "nije samo strateški prijatelj, nego i vrlo bliska" država.

Hrvatska i tzv. Kosovo dijele "zajedničku dugačku istoriju" koja uključuje i borbu za nezavisnost od Jugoslavije, "komunističke diktature u kojoj je ekonomsku i političku dominaciju" imala Srbija, kazala je Gervala-Švarc, prenijela je "Hina".

"Mi smo se suočili s istim agresorom", dodala je.

Kada je riječ o privrednim odnosima tzv. Kosova i Hrvatske, Grlić Radman je istakao da postoji "veliki potencijal" za njihov razvoj dodajući da je ukupna razmjena u prvih 11 mjeseci 2022. veća za preko 23 odsto u odnosu na prethodni period.

Kosovska ministarka sutra će se u Zagrebu sresti i s premijerom Andrejom Plenkovićem, prenosi "b92".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:53