Milorad Dodik / - SCREENSHOT
07/11/2023 u 12:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministar policije Federacije BiH: Uhapsićemo Dodika ako sud izda takvu naredbu

Pred Sudom BiH vodi se proces protiv Dodika po optužnici državnog tužilaštva za neizvršavanje odluka visokog predstavnika

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Ramo Isak ponovio je da će Uprava policije FBiH (FUP) uhapsiti predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika ako Sud BiH izda takvu naredbu, prenosi N1.rs.

Isak je ocijenio da policija RS neće praviti probleme u vezi sa eventualnim hapšenjem Dodika na teritoriji tog bh. entiteta, navodeći da je sva priča oko toga „skretanje pažnje sa stvarnih problema koje ima Republika Srpska“, prije svega ekonomskih i finansijskih.

Komentarišući navode političara iz RS da će policija tog entiteta štititi Dodika od mogućeg hapšenja, on je istakao da ga „oni ga mogu štititi dok Sud BiH ne donese odluku da se treba uhapsiti“.

- Od tog momenta policija RS to ne može raditi. Devedeset posto njih su profesionalci, oni neće nasesti na dnevno-politička prepucavanja. Ovo je više stvar toga ko će se dodvoriti Dodiku -  kazao je ministar policije FBiH za Televiziju Sarajevo (TV SA).

Dalje je rekao da političari iz RS „iznose neistine“ kada kažu da je to nemoguće da Dodik bude uhapšen.

- Kome sud BiH izda nalog, on će to da uradi. Devedeset posto predmeta Suda BiH vodi FUP. Kako će FUP uhapsiti Dodika? Vrlo jednostavno. Na teritoriji FBiH vrlo lako, a na teritoriji RS se traži saglasnost, a to će se desiti bez problema. Sve ostalo su nebuloze - naveo je Isak.

Naveo je da „nikoga neće hapsiti Ramo Isak, već institucije Bosne i Hercegovine“, dodavši da Dodik mora da poštuje zakon, dodavši da je dolaskom na ročište o izjašnjavanju krivice u Sudu BiH pokazao da poštuje i taj sud i visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Pred Sudom BiH vodi se proces protiv Dodika po optužnici državnog tužilaštva za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Prema nedavnim izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Šmit, neizvršavanje odluka visokog predstavnika je krivično djelo, za šta je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, kao i zabrana političkog djelovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:29