скоплје скоплје / - IZVOR: KOSOVO ONLINE
26/09/2023 u 14:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarka: Ruske diplomate se miješale u strateške nacionalne interese Sjeverne Makedonije

Petrovska je dodala da su Armija i Ministarstvo odbrane bezbjedni i da imaju razvijen sistem zaštite od bilo kakvih utucaja, posebno, kako je rekla, „ovakvih zlonamjernih“

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska je izjavila da su trojica nedavno protjeranih ruskih diplomata radila protivno diplomatskim pravilima i pokušalo da se miješa u "strateške nacionalne interese" Sjeverne Makedonije.

Ona je na konferenciji za novinare prilikom posjete ministrom odbrane Slovenije Marjana Šareca istakla da je strateški cilj Sjeverne Makdonije članstvo u NATO i EU i da „svako ko pokuša da opstruiše taj put ne može da bude prijatelj“, posebno ako bi da to uradi „miješanjem u rad institucija ili bilo kog drugog subjekta u državi“.

Petrovska je dodala da su Armija i Ministarstvo odbrane bezbjedni i da imaju razvijen sistem zaštite od bilo kakvih utucaja, posebno, kako je rekla, „ovakvih zlonamjernih“.

Sjeverna Makedonija je u utorak, 12. septembra, protjerala trojicu diplomata Rusije jer su se, kako je tada objavljeno, bavila „aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“. Ta odluka je naljutila Moskvu koja je najavila da „neodgovorni i neprijateljski napad vlasti u Skoplju neće ostati bez odgovora“.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je potom objavio da je njegova zemlja u protekle dvije godine protjerala 21 ruskog diplomatu jer su kršili Bečku konvenciju i bavlili se špijunažom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 17:28