Милорад Додик / - РТРС
06/11/2021 u 20:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министри ЕУ ће расправљати о санкцијама против Додика

У посљедње вријеме Сједињене Америчке Државе и Европска унија све гласније говоре о санкцијама

Министри вањских послова Европске уније, односно Вијеће за вањске послове (ФАЦ), на састанку који је заказан за 15. и 16. новембар ове године требали би расправљати о санкцијама против Милорада Додика, лидера СНСД-а и члана Предсједништва БиХ.

Званичници Европске уније на овај начин требали би повући конкретан потез против Додика и његових најближих сарадника, а због кризе у нашој земљи те отвореног кршења Дејтонског мировног споразума.

Иначе, процедуре су такве да Вијеће за вањске послове ЕУ неће одмах донијети одлуку о санкцијама против Додика, али ће отпочети преговоре за доношење конкретне одлуке.

У посљедње вријеме Сједињене Америчке Државе и Европска унија све гласније говоре о санкцијама.

Посјета Орбана

Иако Додик и његова политика имају одређену подршку појединих чланица европског блока, Унија се спрема да казни отворено и све чешће кршење Дејтонског споразума.

Како се може чути у круговима у Бриселу, данашња посјета премијера Мађарске Виктора Орбана Бања Луци није никаква подршка Додику. Напротив, сама чињеница да се Орбан пред долазак у Бању Луку прво сусрео са високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом, а кога Додик не признаје, говори у прилог томе да Орбан не заступа исту политику са лидером СНСД-а.

Током састанка у Бриселу, чланови Вијећа за вањске послове ЕУ састаће се и са Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО-а, а тема је однос Уније са Русијом и Кином.

Са Европском унијом у сарадњи са САД размишља о све снажнијем ангажману у тој земљи, говори и чињеница да у БиХ стиже и амерички специјални изасланик Габријел Ескобар.

Слабљење институција

Пред полазак у БиХ Ескобар је јасно казао да рата неће бити, а посебно је прозвао Додика.

 - Што се тиче ослабљених централних институција, разлог је корупција. Оно што Додик ради је да жели заштитити своју моћ и свој новац. Тражим од људи да не насједају на то - поручио је Ескобар.

Ипак, евентуалне санкције Милораду Додику и његовим најближим сарадницима не могу се очекивати преко ноћи првенствено због компликованих процедура у Европској унији. Међутим, најважније је да су процедуре започеле.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:40