/ - Словенија, UNSPLASH
13/10/2021 u 22:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мисија ЕП у Словенији због стања владавине права

Група еуропосланика боравиће у Словенији до петка, када ће своје закључке изнијети на конференцији за новинаре

Група посланика Европског парламента (ЕП) започела је мисију у Словенији са циљем испитивања владавине права у земљи, у вези са сумњама да влада гуши медијске слободе, вербално напада новинаре и мијеша се у рад правосуђа.

Желимо да знамо више о томе како људи у Словенији гледају на упозорења о ситуацији у земљи, рекла је новинарима Софија инт Велд, европска посланица из Холандије која предводи делегацију, јављају агенције, преносе медији.

Она је демантовала да је циљ доласка групе еуропосланика, међу којима су политичари из различитих групација, "рушење владе", пренијела је агенција Хина.

Она је тако одговорила на новинарско питање позивајући се на изјаве неких представника из странке премијера Јанеза Јанше да је словеначка опозиција "извезла" сумње у вези са премијером у Европски парламент, са политичким циљем рушења владе и изазивања ванредних избора.

Група еуропосланика боравиће у Словенији до петка, када ће своје закључке изнијети на конференцији за новинаре.

Програм посјете укључује састанке са невладиним организацијама, омбудсманом за људска права, академицима, новинарима и организацијама за слободу медија, високим правосудним званичницима, службеницима министарства, државном комисијом за борбу против корупције, посланицима, предсједником Уставног суда.

Према незваничним информацијама, састанак са премијером Јаншом није планиран.

Са еуропосланицом Инт Велд, која води групу за праћење поштовања демократије у Европи у ЕП, Јанша је у марту ове године ушао у сукоб јер ју је током свједочења о ситуацији у Словенији оптужио за цензуру.

Она је одбила да еуропосланицима прикаже филм у којем је Јаншина влада покушала проблеме у Словенији да припише искључиво насљеђу старог комунистичког режима, са теоријом о "дубокој држави" која је против владе и вуче конце из позадине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:48