Photo by Lucijan Blagonic on Unsplash
20/07/2021 u 18:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мистерија смрти хрватских војника: За мјесец дана петоро преминулих

Посљедњи случај догодио се јуче, на подручју Вуковарско-сријемске жупаније, гдје је смртно страдала војникиња

Регион су протеклих пар седмица преплавиле вијести о мистериозним смртним случајевима у Хрватској. Наиме пет припадника оружаних снага страдало је, али ниједна смрт није везана за службу нити су случајеви наизглед повезани. Посљедњи случај догодио се јуче, на подручју Вуковарско-сријемске жупаније, гдје је смртно страдала војникиња, преноси Blic.rs.

У Министарству одбране РХ данас је одржана конференција за медије поводом овога.

На конференцији су државни секретар Министарства обране Бранко Хрг, директор Главног стожера Оружаних снага генерал-бојник Ивица Олујић и војна психолошкиња Марцела Ковачић Томац.

Први се медијима обратио Бранко Хрг који је изразио саучешће породицама у име министра и своје име. Казао је како таквих догађаја увијек има, а ове године, како је рекао, више.

"Можемо само поновити да ни један овај случај није повезан, да су индивидуални, да ни једна ова смрт није везана за службу, да није почињен у просторима наших касарни, у систему.”

-Ради се о већем дијелу војника који су професионалци, запосленици, у радном односу и у сваком случају сви ти људи имају и својих личних стресова и проблема и ситуација. Живимо у времену када су ти стресови још појачани-казао је Хрг те додао како су истраге у току..

Потом је говорио директор ОС Ивица Олујић. “Самоубиство у ОС се сматра једним од тежих облика догађаја и она се прате и анализирају како би их било што мање. Тим питањима се бави заповједни ланац, сигурносне службе, војна полиција и психолошка служба. У задњих 20 година до данас… кретали су се од једног до четири годишње. У овој години имамо пет самоубојстава, а четири су се догодила од јуна. Самоубиства су починили припадници који су у свим категоријама. Почињена су вјешањем, у два је случаја ријеч о ватреним оружјем. Један се односио на активирање ручне бомбе, један на пиштољ који је посједован легално “, казао је Олујић.

Додао је како су сви страдали били на лијечничком прегледу 2019. када нису пронађени никакви индикатори проблема.

Потом је ријечи било о превенцији те је речено како се проводе лијечнички прегледи те прегледи везани за зависност и превенцију насиља у породици. Речено је како се ради и на разини отпорности на стрес. Што је систем направио да препозна проблем оних који су тражили помоћ, јесте ли се бавили узроцима и имате ли довољно психолога, питали су новинари. Олујић је казао како имају неколико десетина психолога и да их је довољно.

-Ако су истраге у току, како се може рећи да нису везани уз службу, питали су Олујића новинари. “Имамо врло снажне индикаторе да је то тако. Низ ствари тек треба испитати. Немамо ни један индикатор да је било што као разлог повезан с њиховом службом- одговорио је Олујић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:30