Сребреница (илустрација)
12/08/2021 u 20:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Младићев адвокат: Сто нас из струке браниће негаторе геноцида

Међународни кривични суд за бившу Југославију осудио је 14 бивших припадника војске и полиције Републике Српске за геноцид над око осам хиљада бошњачких цивила

Адвокат Бранко Лукић, бранилац хашког осуђеника Ратка Младића, најавио је да је тим од сто адвоката из бх. ентитета Република Српска спреман да брани људе који буду оптужени у процесу по закону о негирању геноцида, јавља RSE.

Високи представник у Босни и Херцеговини  Валентин Инзко, користећи бонска овлашћења, наметнуо је 23. јула допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, као своју посљедњу одлуку.

Адвокат Лукић је објаснио за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је понудио и своју помоћ, али ће у овим случајевима поступати адвокати регистровани у комори бх. ентитета Република Српска.

-Адвокати ће бити из Републике Српске, ми (из Србије) смо своју помоћ понудили, евентуално ако нешто треба- додао је Лукић.

Како је објаснио, ову иницијативу покренуо је српски чланом Председништва БиХ Милорад Додик.

Уз пресуду Међународног суда правде у Хагу из фебруара 2007. године којом је потврђено да се у Сребреници догодио геноцид, Међународни кривични суд за бившу Југославију осудио је 14 бивших припадника војске и полиције Републике Српске за геноцид над око осам хиљада бошњачких цивила.

Током геноцида у Сребреници у јулу 1995. године снаге Војске Републике Српске убиле око 8.000 мушкараца и дјечака у Сребреници и околини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:45