Ilustracija / - РТРС
04/12/2022 u 23:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MUP Srbije i Hrvatske demantuju postojanje kineskih stanica u tim zemljama

Hrvatske i srpske vlasti su reagovale poslije teksta američke televizijske mreže CNN o prisustvu kineske policije u najmanje 53 države širom svijeta, uključujući Hrvatsku i Srbiju

Hrvatska policija nema informacija o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih jedinica Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj, izvijestilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Takođe, Ministarstvo unutršnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je danas da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji, prenose mediji.

Hrvatske i srpske vlasti su reagovale poslije teksta američke televizijske mreže CNN o prisustvu kineske policije u najmanje 53 države širom svijeta, uključujući Hrvatsku i Srbiju.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da su u Hrvatskoj boravili samo kineski policajci zbog lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju s Kinom ocjenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.

- Uprava policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima sarađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih jedinica u Zagrebu ili Hrvatskoj, rekla je portparolka MUP-a Hrvatske Jelena Bikić.

Dodala je da su na temelju bilateralnih sporazuma u Hrvatskoj boravili kineski policajci “sa ciljem da hrvatskim kolegama olakšaju komunikaciju s turistima iz Kine, u trajanju od jednog mjeseca”.

Kineski policijski službenici od 2018. tokom ljeta učestvuju u hrvatskom projektu “Sigurna turistička destinacija”. Tada je u Hrvatskoj ukupno boravilo šest kineskih policijskih službenika, a godinu kasnije njih osam.

Tokom 2020. i 2021. kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo osam.

MUP Srbije bez saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u toj državi

Ministarstvo unutršnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je danas da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji.

- Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumijvanju između MUP-a Srbije i Ministarstva javne bezbjednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mjesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine, saopštio je MUP Srbije.

Kako su saopštili u MUP-u Srbije, kineski policajci “ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:15