foto: Skrinšot / - FOTO: SKRINšOT
25/05/2022 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На данашњи дан славио се Дан младости и Титов рођендан

Иако 25. мај није у стварности био рођендан Јосипа Броза Тита, био је то заправо 7. мај, он је био прихваћен као датум прослављања

Данашњи датум је некада у социјалистичкој Југославији слављен као Дан младости, посебан празник, који је с једне стране сматран рођенданом Јосипа Броза Тита, а с друге представљао манифестацију опште радости, прославу младости и оптимизма.

Хиљаде младих људи из цијеле Југославије учествовало је сваке године у низу манифестација везаних за прославу Дана младости.

Штафета је полазила из различитих делова земље, у складу с тада стандардном примјеном кључа, односно равноправне заступљености, да би потом била ношена рукама младих који су је проносили широм земље.

Обилазила је читаву Југославију, а кулминација је била манифестација, слет, на тадашњем Стадиону ЈНА, гдје је предавана Јосипу Брозу Титу.

Сваке године су мењена полазна мјеста, руте, и они који су штафету предавали предсједнику.

Иако 25. мај није у стварности био рођендан Јосипа Броза Тита, био је то заправо 7. мај, он је био прихваћен као датум прослављања.

Од Другог свјетског рата 25. мај обиљежаван је као рођендан маршала Тита, да би почев од 1957. године, управо на његову иницијативу, био називан Даном младости.

Штафете, украшене палице, тада називане "Титова штафета", које су најчешће носиле и некакву поруку, а у сваком случају имале симболички значај, мијењале су изглед и форму.

У социјалистичкој Југославији, штафета се појавила на иницијативу омладинске огранизације Крагујевца, почев од 1945.

Занимљиво је да је прве године свечана предаја штафета обављена у Загребу.

Потом се то догађало у Београду, и то пред здањем Бијелог двора, закључно с 1956. годином.

Од тада читава манифестација је називана Дан младости, а штафета је додијељивана на Стадиону ЈНА, грађеном до 1951, иако је коришћен од краја 1949.

На стадиону је притом одржаван велики слет, с низом пригодних игара и гестова и мање-више јасном симболиком у духу вредносног модела оног времена.

Наглашаване су поруке везане за изградњу социјализма, радничког самоуправљања, тековине НОБ-а, касније и несврставања, и посебно је наглашавана парола о братству и јединству.

Манифестације те врсте биле су уопште карактеристичне за оновремене социјалистичке земље, у складу с тада широко његованим култом личности, уосталом уопште присутним у ауторитарним друштвима.

Дан младости на тај начин прослављан је од 1957. до 1979. године, када је штафета последњи пут уручена Јосипу Брозу Титу на Стадиону ЈНА.

Он је последњем доносиоцу штафете уобичајено поклањао златан сат.

Прославе Дана младости настављене су, у складу с тадашњом паролом - И после Тита -Тито, све до 1987. Дакле и пошто је Јосип Броз Тито преминуо 4. маја 1980.

Те године штафета је положена на његов одар у холу Скупштине тадашње СФРЈ.

Од тада, штафету је на Стадиону ЈНА примао први човјек Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Последњи слет о Дану младости одржан је 25. маја 1987.

Јануара наредне 1988, одлучено је да се штафета и пратеће манифестације обуставе.

Те 1987, штафета младости била је пропраћена озбиљним скандалом. Ликовно рјешење плаката поводом Дана младости које је те године израдила умјетничка група Нови колективизам, саставни дио покрета "Neue Slowenisće Kunst", био је очигледна прерада нацистичког пропагандног плаката.

Аутор рада који је прерађен био је Рихард Клајн (1890 - 1967) познати њемачки умјетник, руководилац Минхенске школе примјењених умјетности, који је кулминацију утицаја доживио у вријеме нацизма, бројним, слављеним, пропагандим радовима. Намјера је несумњиво било указивање на заједничке црте или сличности тоталитарних режима.

Иако се у сјећању већине негдашњих грађана Југославије, штафета, као и слет, везују за прославу Дана младости, они су заправо у нашој историји битно старији.

У вријеме Краљевине Југославије, и раније, одржавани су соколски слетови, такође као манифестације младости, здравља, оптимизма. Тада више као спортско-патриотски скупови, у складу с пансловенским начелима соколског покрета.

Уосталом и химна која је коришћена у социјалистичкој Југославији "Хеј Словени", иако је све вријеме тражено друго рјешење, заправо је соколска свечана песма, позната широм словенског свијета.

Чак и сама штафета коришћена је и раније. Позната је рецимо соколска штафета ношена 1935. године, од Сарајева до Опленца, на гробно место краља Александра Карађордевића, творца Југославије.

Претходних година, 25. мај, некада Дан младости, по правилу је био повод за окупљања поштовалаца дјела Јосипа Броза Тита, и уопште оних који се с носталгијом сјећају негдашње Југославије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:02