Nađena lobanja divljeg magarca / FOTO: SVEUčILIšTE U ZADRU/ODJEL ZA ARHEOLOGIJU -
02/10/2022 u 03:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Dugom otoku nađena lobanja divljeg magarca stara 17.000 godina

Arheološkoj ekipi preostaje da završi iskopavanja za ovu godinu i preseli se u laboratorije radi obrade i analize pronađenih nalaza

Pećina Vlakno na Dugom otoku niz je godina u središtu nauke i medijske javnosti zbog rezultata arheoloških istraživanja koja se u njoj sprovode od 2004. godine, a veliko zanimanje izazvalo je i poslednje otkriće, lobanja divljeg magarca (Eguus hydruntinus) stara 17.000 godina, prenosi Index.hr.

- Ovaj će raritet, uz ostale nalaze pronađene uz njega, dati naučnicima brojne informacije o paleolitičkom krajoliku i ponašanju ljudskih zajednica. A arheološkoj ekipi preostaje da završi iskopavanja za ovu godinu i preseli se u laboratorije radi obrade i analize pronađenih nalaza, rekao je za Hinu Dario Vujević s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Vujević ističe da je ovogodišnja kampanja usmjerena na istraživanje slojeva iz vremena gornjeg paleolitika, konkretnije onih koji datiraju u razdoblja prije 17.000 godina, vrijeme u kojemu je jadranski okoliš izgledao potpuno drukčije.

- Ledeno doba upravo je izašlo iz svog vrhunca, ali izrazito hladna klimatska slika i dalje je prisutna. Nivo mora, spušten u to vrijeme za gotovo 120 metara u odnosu na današnji, povezao je zadarski arhipelag s današnjim kopnom, a područje prema Italiji pretvorio je u veliku dolin", objašnjava Vujević.

Kulturni slojevi i nalazi iz Vlakna, istraženi u ovogodišnjoj kampanji, "pokazuju da čak i u vrijeme kada je većina evropskog kontinenta pod stalnim ledom zajednice posjećuju pećinu i borave u njoj", dodaje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:32