Izbori, glasanje / - FOTO: UNSPLASH
02/10/2022 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na izborima u BIH učestvuje 90 stranaka, 38 koalicija i više od 7.000 kandidata

U BiH niko ne sprovodi relevantne izlazne ankete, a prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti dostupni nakon 20 sati kada ih po pravilu počinju objavljivati štabovi političkih stranaka

U Bosni i Hercegovini počelo je glasanje na opštim izborima na kojima građani te zemlje treba da izaberu vlast za naredne četiri godine. U sedam sati otvoreno je nešto više od 5.900 biračkih mjesta na kojima je moguće glasati do 19 sati.

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3,3 miliona glasača a oni imaju priliku izabrati 518 zvaničnika na različitim nivoima vlasti.

Tri člana predsjedništva, mnoštvo poslanika

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, 42 poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, 98 poslanika u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poslanici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Za te se pozicije takmiči nešto više od 7.200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija kao i 17 nezavisnih kandidata.

Izbore nadzire oko 60 hiljada posmatrača od kojih su oko 50 hiljada delegirale političke stranke. Regularnost izbora kontroliše i nešto manje od četiri hiljade međunarodnih posmatrača.

Nema izlaznih anketa

U BiH niko ne sprovodi relevantne izlazne ankete, a prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti dostupni nakon 20 sati kada ih po pravilu počinju objavljivati štabovi političkih stranaka.

Kompletniji podaci očekuju se do ponoći kada bi se trebai oglasiti i iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Rok za objavu konačnih i potvrđenih rezultata je 30 dana nakon održavanja izbora a nakon toga slijedi druga faza izbornog procesa u kojoj se posredno biraju poslanici u domovima naroda parlamenta BiH i Federacije BiH kao i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:08