Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
29/01/2023 u 23:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na jugu Albanije grade aerodom blizu rezervata ugroženih ptica

Za one koji misle da će ovaj aerodrom donijeti razvoj, u stvarnosti će donijeti samo uništenje, rekao je za Rojters turistički vodič Alben Kola, jedan od demonstranata

Ekolozi su protestovali tokom vikenda na gradilištu novog aerodroma na jugu Albanije koji bi trebalo da podstakne turizam, ali za koji kažu da će ugroziti utočišta za oko 200 vrsta ptica, uključujući flamingose i pelikane.

Laguna Vjosa Narta, koja se nalazi na albanskoj obali Jadranskog mora, važna je stanica za jata ptica tokom njihove godišnje migracije između Evrope i Afrike.

Albanska vlada počela je gradnju aerodroma u decembru 2021. godine samo pet kilometara od obale sa netaknutim pješčanim plažama. Očekuje se da će aerodrom, koji bi trebao biti završen do kraja 2024. godine, privući više stranih turista, prenosi Klix.ba.

- Za one koji misle da će ovaj aerodrom donijeti razvoj, u stvarnosti će donijeti samo uništenje, rekao je za Rojters turistički vodič Alben Kola, jedan od demonstranata.

Evropska unija je saopštila da je projekat aerodroma u suprotnosti sa nacionalnim i međunarodnim zakonima o zaštiti biološke raznolikosti. Komitet Bernske konvencije, koji radi na zaštiti evropskih divljih životinja i prirodnih staništa, rekao je da bi Albanija trebala zaustaviti izgradnju aerodroma.

Joni Vorpsi, portparol nevladine organizacije "Zaštita i očuvanje prirodnog okruženja u Albaniji", tvrdi da aerodrom neće samo uništiti staništa ptica, već i povećati rizik od sudara aviona sa velikim pticama.

Albanski sud je u novembru 2022. odbacio tužbu lokalnih nevladinih organizacija protiv izgradnje aerodroma. Švicarska kompanija Mabetex, koja realizuje projekat aerodroma, saopštila je da to neće utjecati na ptice, jer će se pista nalaziti 3,5 kilometara od rezervata za ptice i pet kilometara od glavnih puteva migracije ptica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 01:21