/ - SHUTTERSTOCK
26/10/2023 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Kosovu uništeno više od 10.000 srpskih nadgrobnih spomenika

Istoričar sa Kosova, Aleksandar Gudžić rekao je da se Srbi na ovoj teritoriji, posebno nakon 1999. godine suočavaju sa vandalizmom ekstremnih Albanaca

Od 1999. godine do danas, na Kosovu uništeno je najmanje 10.000 srpskih nadgrobnih spomenika, piše današnja "Politika", povodom prekopavanja srpskog pravoslavnog groblja u Sjevernoj Mitrovici, prenosi RTV.

Kako prenosi list, riječ je o groblju na kom je poslednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1953. godine. Dvadeset Srba podnijelo je u sredu krivične prijave Kosovskoj policiji zbog uništavanja srpskog groblja i nadgrobnih spomenika.

Zamjenik direktora Kosovske policije Veton Eljšani rekao je da su jedinice nadležne za teška krivična djela, tokom jučerašnjeg dana obustavile sporne radove nepoznatog izvođača na pomenutom groblju.

"Dio gdje su započeti radovi je ograđen žutom trakom, a sve dalje aktivnosti su odlukom tužioca prekinute", potvrdio je on za Politiku.

Dodao je da je upoznat sa prijavom Srba koja je uručena policajcima u stanici "Sever".

Sagovornik "Politike", koji je iz bezbjedonosnih razloga govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je ovakvo postupanje teško krivično djelo i po Ustavu Kosova i po članu 413. kosovskog krivičnog zakona, koji se odnosi na skrnavljenje grobalja i leševa.

"Albanci su prekopali groblje, oskrnavili grobove koji datiraju još iz srednjeg vijeka", rekao je sagovornik "Politike" i dodao da će Srpska pravoslavna crkva izaći na teren, podnijeti krivičnu prijavu i na osnovu katastarskih knjiga dokazati da se ušlo u posjed crkve.

Istoričar sa Kosova, Aleksandar Gudžić rekao je da se Srbi na ovoj teritoriji, posebno nakon 1999. godine suočavaju sa vandalizmom ekstremnih Albanaca, neprimerenog ne samo za 21. vijek.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:45