Photo by Marek Studzinski on Unsplash / - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
21/09/2022 u 17:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovo: NATO raspoređuje rezervne snage uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka

Blokade su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO-a, a vlasti Kosova produžile rok do 31. oktobra

Rezervni vojnici Kfora dolaze na Kosovo uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka kojima se protive Srbi, prenosi Al Jazeera Balkans

Sjevernoatlantski savez je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu – Kfor, objavio je jedan od komandanata misije, uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode vlasti Kosova, a kojima se protive Srbi.

Raniji pokušaji da se uvedu oznake na sjeveru Kosova, gdje većinom žive Srbi, doveli su do sukoba između policije i Srba, koji su ljetos postavili blokade na cestama, prenosi Hina.

Blokade su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO-a, a vlasti Kosova produžile rok do 31. oktobra.

S približavanjem tog datuma raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije.

“U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvježbane za dolazak ovdje”, rekao je komandant istočnog sektora Kfora, pukovnik Christopher Samulski, novinarima u kampu “Bondsteel”.

Oko 3.700 NATO mirovnjaka trenutno je raspoređeno na Kosovu.

Vojna vježba pod nazivom ‘Zlatna sablja’

Samulski nije precizirao koliko je dodatnih vojnika stiglo na Kosovo, ali spomenuo je jedinicu “veličine bataljona”.

Bataljon se obično sastoji od 500 do 1.000 vojnika.

Kfor je najavio da će 27. septembra izvesti vojnu vježbu pod nazivom “Zlatna sablja” na poligonu za obuku baze Novo Selo.

U vježbi će učestvovati osoblje Kfora i EULEX-a, u kontekstu operacije reagovanja u vanrednim situacijama, gdje osoblje Kfora nastavlja djelovati u bliskoj saradnji s policijom Kosova i EULEX-om, u skladu s konceptom “prvog, drugog i trećeg odgovora”, navodi se u saopštenju Kfora.

“Misija Kfora, predvođena NATO-om, nastavlja se fokusirati na svakodnevno sprovođenje svog mandata kako bi osigurala bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu s odredbama Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NATOREZERVEKOSOVO
16. april 2024 22:26