Jens Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
13/08/2022 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO razvija set mjera skrojenih za BiH

On je istakao da NATO snažno podržava evroatlantski put Bosne i Hercegovine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obavijestio je Ministarstvo spoljnih poslova BiH da ta vojna alijansa razvija set mjera posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu.

- Ruska agresija na Ukrajinu je fundamentalno potkopala evropsku bezbjednost. Zato je NATO spreman da nastavi podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama, naveo je Stoltenberg u pismu ministarki spoljnih poslova BiH Biseri Turković.

On je istakao da NATO snažno podržava evroatlantski put Bosne i Hercegovine.

- Alijansa će nastaviti da sarađuje s vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnost i promovišemo reforme u Bosni i Hercegovini, naglasio je on u pismu.

Generalni sekretar NATO-a je ministarski spoljnih poslova BiH uputio odgovor na njeno ranije pismo upućeno u sjedište Sjevernoatlantske alijanse, u kojem je navela da se "Bosna i Hercegovina suočava s brojnim izazovima, a u svjetlu aktuelnih dešavanja u Evropi i regionu".

Stoltenberg je istakao i da je stabilnost Zapadnog Balkana "dugoročni strateški cilj Alijanse kojem ostaje do kraja predana".

Generalni sekretar NATO je izrazio zabrinutost, kako je naveo, zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodao je da NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i funkcionalnost institucija, prenijeli su iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:52