/ - FOTO. UNSPLASH- JOHANNES PLENIO
04/08/2023 u 21:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nevrijeme i u Hrvatskoj, nuklearna elektrana Krško u vanrednom stanju

U Hrvatskoj je zbog nevremena u riječkoj i gospićkoj regiji aktiviran crveni meteoalarm, dok je za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju na snazi narandžasti alarm

Nevrijeme zbog kojeg su do sada poginule najmanje tri osobe u Sloveniji, stiglo je u Hrvatsku.

Od posljedica nevremena i katastrofalnih poplava koje su u posljednja 24 sata zahvatile Sloveniju poginuo je jedan slovenački državljanin na području Kamnika, a dva holandska državljanina nastradala su u planinama u oblasti Kranja.

U Hrvatskoj je zbog nevremena u riječkoj i gospićkoj regiji aktiviran crveni meteoalarm, dok je za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju na snazi narandžasti alarm, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Zagrebu je, kako javlja N1, došlo do izlivanja Save, a u Velom Lošinju snažan vjetar rušio je stabla.

Nuklearna elektrana Krško je proglasila vanredno stanje zbog velikog protoka i visokog vodostaja Save.

Riječ je o vanrednom stanju s najnižim stepenom opasnosti u skladu sa Državnim planom zaštite i spašavanja u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće.

Iz uprave su saopštili da elektrana radi sigurno i stabilno, a njihova stručna služba prati događaj i nastaviće da obavještava javnost.

Slovenačka agencija za zaštitu životne sredine (ARSO) objavila je uzbunu zbog vremena na najviši nivo, nakon što je količina kiše koja u prosjeku padne za mjesec pala za 24 sata u sjevernim, sjeverozapadnim i centralnim djelovima Slovenije.

Predsjednica Nataša Pirc Musar izjavila je saučešće porodicama poginulih i apelovala na građane da u teškom trenutku ostanu povezani i podrže jedni druge.

Premijer Robert Golob prekinuo je godišnji odmor.

Vojska pomaže osoblju hitne službe u akcijama spašavanja i saniranja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 06:05