Milorad Dodik / INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL
28/12/2023 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Dodik zaziva krvoproliće, posljedice bi bile nesagledive

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić upozorio je Milorada Dodika da najavama o odcjepljenju Republike Srpske stvara opasnost od sukoba i krvoprolića s nesagledivim posljedicama

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik danas je poručio da će istoga trenutka proglasiti odcjepljenje ako visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit nametne zakon o statusu i pravu raspolaganja državnom imovinom. Dodik tvrdi da bi se to moglo dogoditi već idućeg mjeseca, prenose Nezvainse.

Svjestan da bi to izazvalo reakciju Zapada, moguće i vojnu intervenciju, Dodik je dodatno poručio da "ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju" u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić upozorio je Milorada Dodika da najavama o odcjepljenju Republike Srpske stvara opasnost od sukoba i krvoprolića s nesagledivim posljedicama.

Nikšić, koji je i čelnik SDP-a BiH, stranke koja je, kao i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dio vladajuće koalicije u zemlji, do sada je uglavnom izbjegavao reagovati na verbalne provokacije Dodika, no danas je na svom Facebook profilu napisao kako mu je sada odlučio odgovoriti, svjestan krize koja bi mogla nastupiti.

- Taj bi čin (odcjepljenja) proizveo nesagledive posljedice, prije svega za entitet kojem se (Dodik) nalazi na čelu i narod koji kaže da predstavlja i o čijoj sudbini, navodno, brine. Nema sumnje, institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, prije svih SAD, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reaguju na prvi praktični secesionistički korak - poručio je Nikšić Dodiku i javnosti.

Nikšić kaže kako će Dodik za takvu avanturu neustavnog odvajanja dijela suverene i međunarodno priznate države BiH teško naći saveznika bilo gdje u svijetu. Pozvao je Dodika, a posebno one "koji ga ohrabruju i guraju u tom pravcu dajući mu lažnu nadu", da dobro razmisle o javno izgovorenim prijetnjama i najavi preduzimanja antidržavnih, antidejtonskih i potpuno neustavnih koraka. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:36