/ - интернет
16/05/2021 u 15:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови нон пејпер: Косово вратити Србији на 99 година

Како наводе, Београд мора гарантовати специјални статус за покрајину Косово

Њемачки магазин Цуертс (Зуерст) објавио је да постоји нови нон-пејпер у вези са Косовом, који предвиђа да добије специјални статус у оквиру Србије на 99 година, јавља портал Нова.рс.

-Појавио се нови такозвани “нон-пејпер“. Поново нијесу познати аутори, а документ, у који је редакција имала увид, садржи 16 тачака, и представља мали, дипломатски подвиг, јер не крши ни у једној тачки Резолуцију Савјета безбједности УН 1244- истиче Цуерст.

Тај нон-нејпер предлаже, како се наводи, да сви грађани Косова, а посебно се помиње 873.000 косовских Албанаца, треба да добију држављанство Републике Србије.

Такође се предлаже да на Косову и у Србији у априлу идуће године буду одржани заједнички избори и то на свим нивоима.

У нон-пејперу се наводи да би изабрани гувернер Косова требало да буде и замјеник предсједника Народне скупштине Србије, пише Цуерст који се повезује са њемачком десницом.

Како се наводи, уз то, на 99 година, Београд мора гарантовати специјални статус за покрајину Косово.

Промет роба између Косова и Србије поново би требало да се подстакне, а обезбјеђивање спољних граница преузели би службеници Косова и Србије заједно.

Како се тврди, амбасадор Србије при УН, према овом нон пејперу, требало би да има замјеника одређеног од приштинских власти.

Овај нови документ, према Цуерсту, разликује се од осталих приједлога тиме што би могао стварно оживјети дебату о будућности и међу косовским Албанцима.

Нови нон-пејпер предвиђа Косово као покрајину у саставу Србије, али, што је ново, додаје магазин, приједлог је да постоји нека врста партнерства између Београда и Приштине.

Реализацију оваквог рјешења, сматра магазин, могле би да минирају САД, јер би мирни договор Београда и Приштине значио потискивање САД са Балкана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:03