/ - PHOTO BY MARKUS WINKLER ON UNSPLASH
13/01/2022 u 18:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Нови повјереник за Балкан: Ако потоне брод БиХ, почеће да тону и остали у региону

Ахметовић је апеловао и на политичаре у региону да схвате своју одговорност као демократски изабране снаге и допринесу конструктивним рјешењима

Важна улога повјереника Бундестага за Западни Балкан припала је младом социјалдемократском политичару Адису Ахметовићу. Његова главна тежња је, како је рекао, да своју функцију искористи за стабилизацију региона, пише DW.

Ахметовић је функцију повјереника Бундестага за Западни Балкан преузео од још једног социјалдемократског политичара поријеклом из региона - Јосипа Јуратовића. Ова два социјалдемократска заступника од самог уласка Адиса Ахметовића у Бундестаг тијесно сарађују када је ријеч о темама везаним за Западни Балкан, преноси ДW.

Почетком децембра Ахметовић је с тадашњим државним повјереником за европска питања у министарству спољних послова, а сада предсједником Спољнополитичког одбора Бундестага и социјалдемократским колегом Мишелом Ротом, отпутовао у Босну и Херцеговину

Иако је Ахметовић рекао како се не жели да се сконцентрише искључиво на спољнополитичка питања везана уз регију Западног Балкана и као социјалдемократски политичар на оку жели држати теме као што је то једнаки приступ образовању за дјецу из свих социјалних слојева, ипак се његов парламентарни пут креће у смјеру спољне политике. Притом земља његових родитеља у досадашњим заступничким активностима игра важну улогу.

-Ја бих апеловао на Уједињене нације, Европску унију и Нјемачку да учине све да се Босна и Херцеговина стабилизује. Ја то не говорим зато што вучем поријекло из те земље, него сам заиста забринут да би проблеми у БиХ могли да изазову домино-ефекат и у цијелој регији: ако потоне брод Босна и Херцеговина, почеће да тону и остали бродови у региону- рекао је Ахметовић.

Ахметовић је апеловао и на политичаре у региону да схвате своју одговорност као демократски изабране снаге и допринесу конструктивним рјешењима.

И у свом саопштењу након проглашења повјереником за Западни Балкан, Ахметовић је потврдио у ком смјеру ће ићи његов ангажман, преноси Аутономија.

-О очувању мира у Европи се у будућности неће одлучивати само на руско-украјинској граници, него у великој мјери и на Западном Балкану, и то прије свега у БиХ. И зато ћу активно радити и на стабилности и очувању мира у региону- поручио је Ахметовић.

Као повјереник за Западни Балкан (Албанију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Косово, Сјеверну Македонију и Србију) Ахметовић ће припремати савјетовања и мјере, а свом социјалдемократском посланичком клубу ће предлагати закључке у склопу Спољнополитичког одбора и на крају бити одговоран за извјештавање парламента о стању на Западном Балкану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

14. maj 2022 02:05