/ - (EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)
03/02/2024 u 16:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska: Novi sukob premijera i predsjednika zbog izbora novog državnog tužioca

Turudićevom imenovanju Milanović se usprotivio još prošle sedemice ocijenivši da je to najopasniji nasrtaj premijera na nezavisne institucije

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo se danas usprotivio vladinom predlogu imenovanja sudije Visokog krivičnog suda Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca ocijenivši da za to postoje bezbjednosne prepreke, prenosi N1.rs.

Zbog izbora novog državnog tužioca proteklih dana buknuo je novi verbalni sukob između predsjednika, koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i premijera Andreja Plenkovića iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Milanović je danas na vanrednoj konferenciji za novinare optužio Turudića da se, dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, tokom 2015. tajno sastajao s bivšim visokim funkcionerom zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravkom Mamićem. Prema njegovim riječima, sastali su se nekoliko puta dok je Mamić bio osumnjičen, a potom i kada je bio pod istragom zbog milonskih finansijskih malverzacija u klubu iz Zagreba.

Turudić je, dodao je, upao u mjere praćenja Zdravka Mamića, koje je na predlog Državnog tužilaštva, sprovodila Bezbjednosno-obavještajne agencije (SOA).

On je kazao da su se ti tajni sastanci odvijali "pod vrlo čudnim okolnostima", pod plaštom noći, vozili su se i skrivali na tajnim mjestima. Upitan postoji li u dokumentima SOA eksplicitno o čemu su Turudić i Mamić razgovarali, Milanović je odgovorio da ne postoji, jer to nije zabilježeno, ali da je "svakom jasno da je takva vrsta kontakta nedopustiva".

- O čemu su mogli da razgovaraju u trenutku kada je jedan pod istragom, a drugi predsjednik suda? Onaj ko se bavi politikom i želi da zadrži i trunku kredibiliteta mora o tome da razmišlja - naglasio je Milanović.

On je rekao da ne može da gleda kako se "jednog opskurnog lika proizvodi u glavnog državnog tužioca" i da će, ukoliko predlog vlade prođe u Saboru, pokušati tome da stane na put onime što mu stoji na raspolaganju.

Predsjednik Hrvatske i juče je novinarima u Dubrovniku rekao da Turudić ne smije da bude glavni državni tužilac jer postoje ozbiljne bezbjednosne prepreke.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je od Milanovića dobio informacije o Turudiću, ali da nije saznao ništa što se već nije znalo. "Uvijek je to vezano za pitanje njegovog (Turudićevog) poznanstva sa Zdravkom Mamićem. Nema tu ništa spektakularno i posebnih novih saznanja", kazao je juče Plenković.

On je otkrio da je nazvao Turudića i pitao ga ima li tu nešto što bi se moglo interpretirati kao uticaj ili pogodovanje Mamiću u nekom od procesa, a da mu je kandidat za glavnog državnog tužioca odgovorio da nema.

Premijer je rekao i da Milanović želi da našteti vladi uoči parlamenarnih izbora.

Turudićevom imenovanju Milanović se usprotivio još prošle sedemice ocijenivši da je to najopasniji nasrtaj premijera na nezavisne institucije.

On je kazao da predloženi kandidat "nije politički nezavistan, nije etičan, a nema ni profesionalni ugled nužan za obavljanje dužnosti", odnosno da je "jedini je od svih sudija u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklariše svoju bliskost i privrženost HDZ".

Milanović je ocijenio da su dolazak Turudića na čelo DORH i izmjene Krivičnog zakona, kojima se sprječava otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, u javnosti nazvane Lex AP (Andrej Plenković) "zajedno zlokobni Plenkovićev paket koji poklanja Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora s ciljem da spriječi i zaustavi svaku istragu koja može da ugrozi njegove lične i političke interese".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:27