Ђорђе Вукадиновић / - Принтскрин
20/05/2022 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

НСПМ: Већина грађана Србије против је санкција Русији, НАТО-а и не да Косово

Вукадиновић каже да истраживање показује да Србија није подјељено друштво како се сматра, и тврди да се друга истраживања о сличним темама могу разликовати за мање од два процента.

Истраживање Нове српске политичке мисли (НСПМ) показало је да огромна већина грађана Србије није за увођење санкција Русији, противи се уласку у НАТО и не би признала Косово у замјену за пријем Србије у Европску унију.

Уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић је рекао да је то истраживање је показало да Србије није баш тако подјељено друштво како се сматра, и тврди да се друга истраживања о сличним темама могу разликовати за мање од два процента.

Истраживање НСПМ је показало да 82,1 одсто грађана не подржава увођење санкција Русији због рата у Украјини, 6,9 одсто подржава, а 11 одсто грађана нема став.

Грађани су рекли да прате ситуацији у Украјини, и око 49 одсто сматра да је Русија у праву, 6,1 мисли да је то Украјина, став нема 24 одсто, а за 21 посто грађана нико није крив.

„Када смо питали ко је највише крив за сукоб у Украјини, чак 68,7 одсто рекло је да је то НАТО, Украјину криви 7,4, Русију 5,6, а нема став око 18 посто грађана“, рекао је Вукадиновић.

Указао је да је подршка уласку Србије у НАТО „доживела минимум“ и сада је пала на 5,4 одсто, а против уласка у НАТО је 87,2 одсто испитаних.

Вукадиновић је навео да је само пет одсто испитаних рекло да треба признати Косово у замјену за чланство у Европској унији, док се око 85 одсто испитаних томе противи.

„Та опција да треба признати Косово зарад уласка у ЕУ никад није прешла 10 посто и показало се да није Србија тако подјељена, већ неки центри моћи стварају конфузију и труде се да помуте и релативизују ове налазе“, рекао је Вукадиновић и позвао колеге истраживаче да изнесу своје налазе о тим темама.

Представљено истраживање је показало и да је подршка уласку Србије у ЕУ константно пада, али и да се око те теме грађани највише колебају.

Вукадиновић је рекао да је чврсто опредјељено само 20 одсто анектираних који су за ЕУ, или око 30 осто оних који су чврсто против, док се сви остали колебају и на њих утичу медији или неке изјаве председника Србије Александра Вучића.

„Нудимо налаз око којег треба отворити дијалог и не прејудицирамо закључке и одлуке државе, али би свака држава морала имати на уму ове налазе“ рекао је Вукадиновић и предложио расправу у медијима с националном фреквенцијом.

Истраживањем НСПМ је утврђено и да нешто мање од половине испитаних (око 46 одсто) сматра да Србија иде у добром правцу, док 37,5 сматра да не иде, те се ти проценти могу сматрати изразом подршке власти и опозицији.

Историчар Слободан Јанковић рекао је да је истраживање НСПМ рађено прије најновијих изјава о „најтежој зими која слиједи“ и изразио бојазан да би неки наредни резултати можда повећали проценат оних који кађу да живе горе него пре, навподи Бета.

Он се осврнуо и на политику према Косову и рекао да су грађани одбацили политичаре који су говорило да је „доста небеске Србије“ и да је „Косово баласт“.

Говорећи о најновијим догађајима, рекао је да је „више притиснут“ Александар Вучић него сама Србија, и да је предсједник „испипавао терен колика му је подршка у Цркви и у јавном мњењу за неке потезе према Русији“.

„И ово истраживање, и став СПЦ, јасно говоре да је народ против увођења санкција Русији, и власт треба да зна – ако је и имала планове за увођење санкција – да нема подршку за такав потез“, рекао је Јанковић уз оцену да је „Србија увек била на правој страни у ратним сукобима“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
22. jun 2022 23:01