/ - PHOTO BY DIMITAR STEVCEV ON UNSPLASH
08/12/2023 u 18:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljeno ko će biti prvi Albanac na čelu vlade Sjeverne Makedonije

Parlamentarne političke stranke postigle su 4. decembra dogovor da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila 2024, a drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarni izbori 8. maja

Predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi biće premijer tehničke vlade koja će biti formirana 100 dana pred izbore, odlučila je albanska partija Demoratska unija za integraciju (DUI), članica vladajuće koalicije, prenosi N1.rs.

To je na Fejsbuku objavio porparol DUI, šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, navodeći da je Centralno predsjedništvo DUI odlučilo da predsjednik Sobranja Talat Džaferi od 28. janura 2024. bude premijer Sjeverne Makedonije.

Parlamentarne političke stranke postigle su 4. decembra dogovor da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila 2024, a drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarni izbori 8. maja.

Imenovanje Albanca za tehničkog premijera, 100 dana prije izbora bilo je dio je koalicionog sporazuma između bivšeg predsjednika SDSM Zorana Zaeva i lidera DUI Alija Ahmetija posle izbora 2020. godine.

Premijer Sjeverne Makdonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski potvrdio je da će poštovati taj dogovor koji je postigao njegov prethodnik o, kako ističu funkcioneri DUI, „prvom premijeru Albancu u Sjevernoj Makedoniji“.

Imenovanje Džaferija za tehničkog premijera znači da će napustiti čelnu funkciju u parlamentu, na kojoj će ga, prema navodima medija, naslijediti kadar SDSM.

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE tražila je napuštanje koncepta tehničke vlade za pripremu izbora nazvane „Pržinska vlada“, a njen lider Hristijan Mickoski je otvoreno izjavio da ta stranka želi da spreči izbor Albanca za tehničkog premijera Severne Makedonije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 03:59