Matej Peris / - PRINTSCREEN FACEBOOK
20/05/2022 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Огласио се морнар који је уочио тијело Периша: Изгледало је као да је у води тек неколико дана

Ситуација је тешка и тужна, али бар ће сад породица тог несрећног момка пронаћи мир и моћи ће да га сахрани како доликује, закључује Вучак

Обдукција тијела несрећног Матеја Периша обављена је јуче, а ДНК анализом је недвосмислено утврђен његов идентитет. Према прелиминарним резултатима обдукције, утврђено је да је смрт наступила утапањем, пише Kuirir.rs.

Тијело несрећног Сплићанина пронађено је прије два дана у Дунаву, на Ади Хуји. Леш су уочили морнари који су одмах позвали полицију.

Млади морнар, Лука Вучак (27) први је уочио леш несрећног Сплићанина.

- Шокирао сам се кад сам са палубе брода угледао у Дунаву тијело, закачено за понтон. На први поглед, судећи по гардероби, изгледало је као да је тијело било у води тек неколико дана. Одмах сам о томе обавијестио капетана, који је позвао полицију - овим ријечима започиње причу Лука Вучак.

Лука објашњава да у првом тренутку није био сигуран да је у ријеци тијело, међутим када је боље погледао, био је сигуран да се неко налази у води.

- Радио сам на горњој палуби кад сам угледао тијело закачено за понтон близу степеница које воде на кеј. Прво сам помислио да ми се учинило... Међутим, кад сам мало боље погледао, схватио сам да је то неки утопљеник. Тијело је плутало потрбушке, јасно сам видио главу, руке, ноге... Показао сам колеги на доњој палуби шта сам видео, а кад се и он увјерио да је у питању утопљеник, обавијестили смо капетана, који је позвао полицију - каже Вучак.

Млади лађар напомиње да ни њему ни колегама у први мах није пало на памет да је у питању Матеј Периш.

- Сви смо читали у медијима о његовом нестанку, али од тад је прошло много времена, а одјећа на утопљенику је изгледала као да је у ријеци тек неколико дана. Тада нисам био сигуран ни да ли је у питању мушкарац или жена. Тек ми је после један искуснији колега рекао да, кад утопљеник исплива на површину, мушкарци обично плутају на стомаку, а жене на леђима, не знам да ли је то тачно - објашњава Вучак.

Према његовим ријечима, проналажење утопљеника је релативно ријетка појава у њиховом послу, без обзира што на води проводе и по шест мјесеци годишње.

- Разговарао сам са колегама и ријетко ко је имао слично искуство. Један капетан већ десет година плови и само једном му се десило да открије тијело у води. Колега са доње палубе, ком сам првом показао тијело, има 30 година искуства као морнар и ово му је први пут да угледа леш у реци. С друге стране, мени је ово тек четврто укрцавање у животу и ето, заломило се да га баш ја први примјетим. Ситуација је тешка и тужна, али бар ће сад породица тог несрећног момка пронаћи мир и моћи ће да га сахрани како доликује - закључује Вучак.

Морнар Лука Вучак је међу пријатељима познат и по томе што му се често догађало да пронађе изгубљене ствари, па су му пријатељи, након нестанка Матеја Периша, говорили да ће га сигурно баш он пронаћи.

- Дешавало ми се да пронађем свакакве изгубљене ствари, они који ме познају често то помињу... Кад је Периш нестао, ја сам тек почео лађарску каријеру, а један пријатељ ми је рекао да ћу 100 одсто баш ја бити тај који ће га пронаћи. Стицајем околности, то се и десило - каже Вучак.

(Kurir.rs/Alo)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:45