Ilustracija / Unsplash
04/07/2023 u 18:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osam novih slučajeva afričke svinjske kuge u Hrvatskoj

Afrička svinjska kuga do sada je potvrđena na 17 farmi u Hrvatskoj, a eutanazija svinja na novozaraženim farmama biće obavljena danas i sutra, dodaju u ministarstvu

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je laboratorijskim analizama potvrđeno osam novih slučajeva afričke svinjske kuge na farmama na području Vukovarsko-srijemske županije na kojima su do sada potvrđeni slučajevi (Gunja, ​​Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci), sa novim fokusom na privredu u Babinoj Gredi.

Afrička svinjska kuga (ASF) do sada je potvrđena na 17 farmi u Hrvatskoj, a eutanazija svinja na novozaraženim farmama biće obavljena danas i sutra, dodaju u ministarstvu.

Ministarstvo navodi i da je danas usvojen Nacrt predloga pravilnika o zdravstvenim oznakama, identifikacionim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog porijekla i utvrđivanju liste objekata za smanjenje rizika od afričke svinjske kuge, kojom se propisuje oblik i sadržaj zdravstvenih oznaka i identifikacione oznake, dostavljeno je u proces elektronske konsultacije. Oznake kojima se mora označiti hrana životinjskog porijekla radi stavljanja u promet, oblik i sadržaj posebnih etiketa kojima se mora obilježavati hrana životinjskog porijekla, i postupak za određivanje objekata za smanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Ministarstvo je odredilo i dodatnu hitnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gazdinstava već dobilo dezinfekciona sredstva i opremu za izradu dezinfekcionih barijera.

U Hrvatskoj je na snazi Naredba o kontrolnim mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge, uz prateću odluku o određivanju zona ograničenja na području Vukovarsko-srijemske županije, saopšteno je iz ministarstva.

„Ministarstvo i Državni inspektorat čine sve da ASK što prije lokalizuju i iskorijene sa zaraženog područja i spriječe dalje širenje, ali veliku ulogu u njegovom širenju ima i ljudski faktor“, dodaju iz ministarstva.

"Naglašavamo da svi vlasnici svinja treba striktno da se pridržavaju svih propisanih mjera i svih mjera koje utvrde Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svaki uginuće ili oboljenje svinja mora se prijaviti veterinaru što je prije moguće, a to je strogo zabranjeno zakopavanje uginulih svinja ili uklanjanje leševa bez prethodnog obavještavanja veterinara“, napomena iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 15:45