Vjosa Osmani / - FOTO: GORDANA BOJANIć
20/05/2023 u 20:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Ako ZSO bude formirana po predlogu Srbije, Kosovo neće biti funkcionalno

Kosovo ne bježi od svojih obaveza, ali istovremeno tražimo da svi naši međunarodni partneri budu jasni u pogledu kršenja koje je Srbija počinila u vezi sa sporazumima postignutim u Briselu, odnosno Ohridu, navela je ona

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Podgorici da Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, i da ukoliko se uzmu u obzir predlozi Srbije “postoji rizik od defunkcionalizacije države”, prenosi N1.

- Kosovo ne bježi od svojih obaveza, ali istovremeno tražimo da svi naši međunarodni partneri budu jasni u pogledu kršenja koje je Srbija počinila u vezi sa sporazumima postignutim u Briselu, odnosno Ohridu. Člana 4. sporazuma, koji zahtijeva da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, kazala je Osmani.

Ona je novinarima poslije ceremonije polaganja zakletve predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, rekla da će zbog toga što je Srbija prekršila sporazume iz Brisela i Ohrida, da bi se izbjegao rizik od defunkcionalizacije Kosova stalno svoje angažovanje koordinisati sa SAD i EU.

- Nemamo interes niti namjeru da bježimo od svojih obaveza, ali uvijek ponavljajući da Asocijacija (ZSO) mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i ni u jednom trenutku ne bi trebalo da postoji element koji državu Kosovo čini nefunkcionalnom, rekla je ona.

Na pitanje da li neko osim Srbije traži ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, Osmani je odgovorila da je „problem u tome što ako zvaničnici EU zahtijevaju da čak i sam statut bude između onoga što Srbija želi i onoga što Kosovo predlaže“, te da „uvijek postoji rizik da ako se preuzmu elementi prijedloga Srbije, to može dovesti do defunkcionalizacije“.

Dodala je da rade na tome da se garancije kosovskih partnera implementiraju i u praksi „kako se ove crvene linije ne bi prekoračile i poštovali suverenitet i teritorijalni integritet, ali i unutrašnje funkcionisanje i unitarni princip države“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:51