/ Фото: Анадолија
09/04/2022 u 22:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Османи и Курти о Кошарама: То је била побједа за слободно и независно Косово

Ова битка је свједочила да је слобода непроцјењива и да су одлучност да се она оствари и дух једног народа несаломиви, поручила је Османи

Предсједница Kосова Вјоса Османи оцијенила је данас у Меморијалном комплексу Битка на Kошарама да је та битка "један од најпоноснијих тренутака новије историје Kосова".

Она се поклонила испред споменика у Kошарама и том приликом истакла да је независно од неједнакости у наоружању „пробијање границе између Kосова и Албаније 9. априла 1999. године означило побједу за сав народ Kосова“.

- Данас обиљежавамо ову битку као један од најпоноснијих тренутака наше новије историје. Свједочила је да је слобода непроцјењива и да су одлучност да се она оствари и дух једног народа несаломиви. Пробијање границе између Kосова и Албаније 9. априла 1999. године означило је побједу не само за дјевојчице и дјечаке ОВK, већ и за сав народ Kосова- казала је косовска предсједница.

Премијер Kосова Аљбин Kурти је на Фејсбуку написао да је резултат битке на Kошарама "слободно и независно Kосово".

- Она учествује у нашем данашњем времену, у свим државним остварењима која проистичу из рата Ослободилачке војске Kосова- написао је Kурти.

Према његовим ријечима, у савременој историји Kосова Битка на Kошарама представља "једно од оних кретања после којег се прошлост једноставно не може преокренути и када отворена будућност постаје једносмјерна дестинација".

Подвукао је да је битка на Kошарама означила пробијање југословенско-албанске границе, "која је Албанце држала раздвојене од 1913. године, када је насилно успоставила Србија".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:56