Вјоса Османи / - РТС
15/12/2021 u 17:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Османи и Пендаровски изразили резерве према иницијативи Отворени Балкан

Председница Косова је поновила и да регионална иницијатива „Отворени Балкан“није изграђена на основним принципима регионалне сарадње

Предсједница Косова, Вјоса Османи је поново говорила о утицају Русије на регион преко „своје одскочне даске, Србије“, јављају RSE.

Она је 15. децембра, након састанка са предсједником Сјеверне Македоније, Стевом Пендаровским, који борави у посјети Приштини, рекла да се Косово и регион суочавају са ризиком због дестабилизујуц́их тенденција Русије путем Србије.

-Косово је посвец́ено не само одбацивању злонамерних утицаја, вец́ и сарадњи са нашим партнерима на спречавању таквих дестабилизујуц́их утицаја. Регион треба да предузме конкретне кораке ка европским интеграцијама, али и дугорочном миру и стабилности. Наноси се штета ако се утицај Русије повец́а преко њене одскочне даске, Србије- рекла је Османи.

Председница Косова је поновила и да регионална иницијатива „Отворени Балкан“није изграђена на основним принципима регионалне сарадње, те додала да шест држава Западног Балкана немају једнак третман у тој иницијативи.

-Све док Србија не третира Косово равноправно у регионалним иницијативама, видимо да Србија жели да прошири своје хегемонистичке интересе- рекла је Османи уз напомену да Косово има резерве према тој иницијативи јер може да одложи европске интеграције.

И предсједник Сјеверне Македоније изразио је резреве према „Отвореном Балкану“ уз објашњење да та иницјатива не може бити успјешна уколико не обухвати све земље Западног Балкана.

Регионалну иницијативу “Опен Балкан” (Отворени Балкан) су 2019. године, у циљу унапрјеђења регионалне сарадње, покренули предсједник Србије, Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македноније Еди Рама и Зоран Заев. До јула ове године ова иницјатива је била позната под неформалним називом “Мини-Шенген”.

-Ја сам био први политичар који је изразио резерве око те иницијативе. Нешто недостаје овој иницијативи, умјесто шест држава, укључено је само три. Док ова иницијатива не укључи све државе, нец́е бити успјеха. Мој став је да Отворени Балкан може да буде само једно од средстава за побољшање регионалне трговинско-економско сарадње али не и политичке-рекао је Пендаровски.

Сјеверна Македонија подржава дијалог Косова и Србије

Такође, Пендаровски је на конференцији за новинаре у Приштини рекао да би Косово и Србија требали да наставе дијалог о нормализацији односа, који се води у Бриселу посредством Европске уније(ЕУ).

-Знамо да је процес тежак и компликован, али земље региона са добрим намјерама подржавају рјешавање спора. Сјеверна Македонија ц́е подржати коначни споразум двије земље јер ц́е, по нашем мишљењу, допринијети стабилности у региону“-рекао је он.

Косово и Србија воде дијалог на техничком нивоу од 2011. године, а од 2012. је подигнут и на виши политички ниво. До сада је постигнуто преко 30 споразума али многи од њих нијесу реализовани на терену.

Дијалог је више пута током свих ових година прекидан.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Джозеф  Борел је 7. децембра, након састанка са премијером Косова Аљбином Куртијем, оцијенио да је “бесмислено” организовати нову рунду дијалога Србије и Косова на највишем политичком нивоу, када нема назнака да су стране спремне да напредују у процесу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 22:05