/ FOTO YOUTUBE SKRINPšOT. AL JAZEERA BALKANS
31/01/2023 u 17:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Ne polažem nikakvu veliku nadu u Vučića

Ne želim da tvrdim da ništa neće potpisati, navela je ona

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je, u intervjuu bečkom nedeljniku „Profil“, da su brojni ustupci doveli Kosovo na ivicu funkcionalnosti i iznijela skeptičnost prema evropskom predlogu zbog dvosmislenog jezika koji se u njemu koristi.

- Srbija je već previše dobila. Prije nezavisnosti smo pravili ustupke. U 12 godina dijaloga smo pravili mnoge dalje ustupke. Sve to je našu zemlju dovelo do ruba funkcionalnosti. Nije nam potrebna dalja RS u regionu. Trebaju nam multietnički modeli, a ne etničke podjele- poručila je ona, prenosi Kosovoonline.

Osmani je, upitana šta Kosovo može ponuditi Srbiji za priznanje, rekla: "Moj odgovor je, nagrada za šta? Nagrada za ratne zločine? Nagrada za destabilizaciju susjeda ? Da li je to što EU želi da nagradi?“. Ona je istakla da se Srbija ni 24 godine posle rata nije izvinila za ono što se dogodilo tokom 1990-tih godina, nije priznala zločine, ili počinioce privela licu pravde.

Osmani je, u vezi nedavnog obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekla da ne mora da ga sluša da bi znala šta će reći, i da su njegove taktike predvidive.  Na konstataciju da su mnogi ocijenili da je iznei spremnost na kompromis, Osmani kaže da to samo tvrdi, da je to njegova taktika.

- Neposredno pred dogovor on kaže "mi smo spremni za rešenje“, a čim se  sporazum nađe na stolu on ne ispunjava svoje obavez- kaže Osmani.

Prenijela je da je tako bilo vezano za dogovor o nestalim licima, kada je, kaže Vučić dao zeleno svetlo za sporazum, a vratio se u Beograd bez da je bilo šta potpisao.

- Ne polažem nikakvu veliku nadu u Vučića. Ne želim da tvrdim da ništa neće potpisati. On je potpisao mnoge sporazume, između ostalih tri, od kada sam ja predsjednica. Jedan od registarskim tablica na sjeveru Kosova, jedan od priznavanju kosovskih ličnih karti i jedan energetski sporazum. Nijedan od ta tri sporazuma Vučić nije primenio. Sa Srbijom se mora uvijek dva puta pregovarati – jednom se mora uvjeriti da potpiše, a drgi put da ono što je potpisala stvarno primeni. Ovo drugo je teže od prvog- kaže ona.

Na konstataciju da je Vučić rekao da je Srbija izložena masivnom pritisku EU i SAD, Osmani je kazala da se premalo pritiska vrši na Vučića.

- Realnost je da je Zapad prema njemu previše popustljiv. I to iako je Vučić sve osim prozapadan. Govorim o Vučiću čija je zemlja jedina u Evropi koja nije uvela sankcije protiv Rusije. O Vučiću koji je u Srbiji otvorio humanitarne centre, koji de fakto služe za rusku špijunažu. O Vučiću koji sklapa jeftine sporazume sa Gazpromom, dok Evropa pokušava da se riješi ruskog gasa i nafte. Govorimo o Vučiću koji je od Srbije napravio sigurnu luku za ruske kriminalce i preduzetnike koje su na listi sankcija EU- rekla je ona.

Osmani kaže da se niko na Balkanu ne plaši da će biti napadnut od Kosova, Crne Gore, Albanije ili Severne Makedonije, ali da postoji strah od destabilizacije od strane Srbije.

Smatra da je Vučić odavno zaslužio da bude sankcionisan od EU, na primjer, kroz zamrzavanje pristupnih pregovora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 14:02