- arhiva / - Vjosa Osmani
26/10/2022 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Ne postoji pritisak za odlaganje roka za zamjenu registarskih tablica

U koordinaciji sa našim partnerima naći ćemo rješenje da se Srbi ne osjećaju ugroženo ili uplašeno, jer je to dobro i za njih - kazala je Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ne postoji pritisak međunarodne zajednice za odlaganje roka za preregistraciju srpskih registarskih tablica, koji ističe 31. oktobra.

Ona je naglasila da će se „u saradnji sa međunarodnom zajednicom“ naći rješenje u cilju vladavine prava i da se, kako je kazala, Srbi ne osjećaju ugroženo. Osmani je kazala da je sve što dolazi od prijatelja Kosova „sugestija u najboljoj mogućoj namjeri“, te napomenula da to ne bi nazvala pritiskom.

- Naš cilj, kao i naših prijatelja, je da održimo mir i stabilnost na Kosovu i šire - rekla je ona.

Prema njenim riječima, registarske tablice su pitanje vladavine prava.

- U koordinaciji sa našim partnerima naći ćemo rješenje da se Srbi ne osjećaju ugroženo ili uplašeno, jer je to dobro i za njih - kazala je Osmani.

Pozvala je da se nastave napori za uspostavljanje vladavine prava i borbu protiv, kako je kazala, „kriminalnih bandi koje pale kuće, automobile i drugo“, te da se iznadje rješenje koje je u skladu sa utvrdjenim rokom Vlade Kosova i istovremeno štiti kosovske Srbe.

- Moramo da sjednemo i nađemo zajedničko rješenje da se poštuju zakonske i ustavne obaveze, koje imamo kao institucije, a s druge strane da se svi Srbi koji žive na Kosovu osjećaju zaštićeno i informisano i da ih štitimo od stalnih prijetnji srpskih kriminalnih bandi - kazala je kosovska predsednica.

Vlasnici automobila sa srpskim registarskim oznakama kosovskih gradova, kako je ranije saopšteno, neće moći da se kreću po Kosovu nakon 31. oktobra, kada ističe rok Vlade Kosova za preregistraciju tih vozila u tablice RKS (Republika Kosovo).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:35