Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
07/04/2023 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osmani: Nema autonomije za srpske opštine, ne bih dozvolila kršenje Ustava

Naša država ima garancije da neće smjeti da se prekorači Ustav i mi ćemo sve te garancije iskoristiti da zaštitimo interes države, istakla je ona

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nema autonomije za srpske opštine i da s mjesta predsjednika ne bi dozvolila da se krši Ustav. 

Osmani je za prištinske medije navela da Kosovo već ima garancije da neće biti prekoračen Ustav, prenosi N1.

- Nema autonomije. Sve što bi proizašlo iz Ustava Kosova, mora da bude ratifikovano u Skupštini, tako da će na kraju poslanici odlučiti o tako nečemu. Ali, kao predsjednik, ni u jednom trenutku ne bih dozvolila da se to postigne mimo Ustava, ili mimo odluka Ustavnog suda koji je definisao parametre u pogledu prava Srba i njihovog organizovanja na Kosovu, rekla je Osmani.

Dodala je da kosovska delegacija radi na utvrđivanju detalja koji se tiču člana 7. iz sporazuma postignutog u dijalogu i da se to sve zasniva na principima koji su već utvrđeni.

Prvi princip, kako je rekla, je Ustav Kosova, tako da „autonomija ne može da bude mimo Ustava“, a kao drugi princip je navela odluku Ustavnog suda iz 2015. godine i druga načela utvrđena od strane Skupštine koja se, kako je navela, „odnose na očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje i unutrašnje funkcionalnosti poznate kao princip unitarnosti“.

- Moram da pomenem i američku poziciju, koja je i pismeno utvrđena, a koja je, između ostalog, dodatni princip vodič u koracima koji su pred nama. Naša država ima garancije da neće smjeti da se prekorači Ustav i mi ćemo sve te garancije iskoristiti da zaštitimo interes države, istakla je Osmani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 19:39