Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
15/08/2023 u 17:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani o zastavi „Velike Albanije“ u Sjevernoj Makedoniji: Posledica nesporazuma

Kada postoji obostrana volja to se prevazilazi. Sve kosovske institucije zainteresovane su samo za sve bolje odnose sa Sjevernom Makedonijom, navela je Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da su dešavanja tokom nedavne posjete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Sjevernoj Makedoniji "pogrešno shvaćena" i da isticanje zastave takozvane "etničke Albanije" na skupu u Tetovu nije bilo "organizovano" već da iza toga "jednostavno stoji građanski pokret".

Osmani je posle obilaska opštine Dragaš rekla novinarima da je Sjeverna Makedonija jedan od „najdragocjenijih susjeda Kosova“.

- Ukoliko institucije Sjeverne Makedonije imaju bilo kakve nedoumice, naš jedini zahtjev kao institucija Kosova je da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, najvišim međunarodnim standardima zaštite nevećinske zajednice, i uvijek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji Sjeverne Makedonije i nastavlja da igra tu izuzetnu ulogu i danas, a institucije Sjeverne Makedonije to znaju, rekla je Osmani, prenosi N1.

Ocijenila je da su kritike zvaničnika Sjeverne Makedonije, koji su Kurtijeve nastupe tokom posjete toj zemlji ocijenili kao nacionalističke, posledica „nesporazuma“.

- Kada postoji obostrana volja to se prevazilazi. Sve kosovske institucije zainteresovane su samo za sve bolje odnose sa Sjevernom Makedonijom, navela je Osmani.

Prethodno je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao da da zakonski budu sankcionisani organizatori skupova u Tetovu i u skopskom naselju Čair. On je ocijenio da je akcenat na tim skupovima bio na „provokativnoj nacionalističkoj ikonografiji koja podstiče mržnju i etničku netrpeljivost, a narušava osnovne vrijednosti Ohridskog okvirnog sporazuma“.

Predsjednik skopske opštine Čair Visar Ganiu objavio je ranije danas na Fejsbuku da je prekršajno kažnjen, jer prilikom skupa u toj opštini nije intonirana himna, niti su bile istaknute zastave Sjeverne Makedonije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 03:32