/ - Вјоса Османи
31/01/2022 u 19:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Османи од Лајчака и Ескобара тражила да Приштина буде равноправна страна у дијалогу

Истакла је да су институције у Приштини посвећене дијалогу и рекла да су то доказали својом активном посвешћеношћу и предлозима датим током цијелог процеса

Предсједница привремених институција у Приштини Вјоса Османи пренијела је Мирославу Лајчаку и Габријелу Ескобару да у дијалогу са Београдом расвјетљавање судбине несталих особа на КиМ има апсолутни значај и да га треба третирати као приоритет. Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар поновили су да подржавају дијалог Београда и Приштине и интеграцију цијелог Западног Балкана у ЕУ.

Истакла је да су институције у Приштини посвећене дијалогу и рекла да су то доказали својом активном посвешћеношћу и предлозима датим током цијелог процеса.

Она је поновила став Приштине "да споразум о међусобном признању не би требало да утиче на суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак Косова".

- Већ је јасно да Србија својим неконструктивним приступом блокира напредак у дијалогу - рекла је Османи, саопштили су из њене канцелерије, преноси РТС.

Казала је да је "дуг списак споразума које Београд не спроводи и да њиме треба хитно да се позабаве ако се жели враћање повЈерења у процес дијалога".

Оптужила је власти у Београду "да не само да настављају да не примијењује претходне споразуме, већ показују и јасне препреке када год учествују на састанцима који се организују у оквиру дијалога у Бриселу".

С тим у вези, Османи очекује равноправан третман страна у дијалогу од стране Европске уније као посредника у дијалогу.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак и замјеник помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Габријел Ескобар бораве у тродневној посјети Приштини, гдЈе разговарају развоју дијалога и о томе како даље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:56